Drobova vizitka. Autobusová vojna pokračuje

V septembri 2021 sa Bratislava konečne dočkala rekonštruovanej autobusovej stanice na Nivách. Dnes kraj na čele so županom Jurajom Drobom zo SaS chce odkloniť prímestské spoje zo stanice. Dáva to zmysel?

21.03.2023 20:00
debata (9)

Žiaľ, dáva. Práve pred rokom a pol veľmi prekvapujúco vyhrala súťaž o prevádzkovanie autobusových liniek v Bratislavskom kraji spoločnosť Arriva, ktorá nehradila konkurenčného dopravcu Slovak Lines. A práve ten prevádzkuje stanicu na Nivách (na 40 rokov).

Za vstup a výstup jedného autobusu si účtuje deväť eur (spolu 18). V ostatných slovenských mestách sa cena pohybuje okolo päť eur. Poplatok hradí Arrive kraj. Nie je vysoký poplatok určitou formou politiky voči konkurencii, s ktorou mal Droba pred dvomi rokmi počítať?

Pri návrhu odklonenia liniek prevádzkovateľ Slovak Lines nebol ani prizvaný na rozhovory. Dá sa pochopiť, že župa chce šetriť. Ale skutočne ušetrí? Ak autobusy budú končiť na okraji Bratislavy pri zástavkách MHD, tak ich bude nutné zmodernizovať, vybudovať parkoviská pre autobusy či vytvoriť zázemie pre vodičov. Koľko to bude stáť?

Je pravda, že priemerne iba jedna tretina prímestských cestujúcich vystupuje až v centre mesta na Nivách. Lenže stále ide až o dvanásťtisíc ľudí. Myslí aj na nich liberálny župan? A ako bude zabezpečený prestup na medzimestské a medzinárodné linky (ako aj z jedného konca kraja na druhý), ktoré stále budú mať hlavnú zástavku na Nivách?

Problematicky modernizovaná stanica Nivy už teraz nevyužíva svoju kapacitu – 1 200 spojov, denne vybaví iba 970. To sa má ešte znížiť. Hovorí sa, že v nej budú sklady. To je racionálne a efektívne využívanie verejných zdrojov? Tu nemožno opomenúť v centre mesta stále chátrajúcu železničnú stanicu Filiálka.

Celé odklonenie spojov sa javí až príliš podozrivo. Cestujúci tu zohráva iba rolu akejsi figúrky v zákulisnej hre biznisu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský kraj #stanica Mlynské nivy #Juraj Droba #Arriva #Slovak Lines #kríza prímestskej dopravy