Vražda Daniela Tupého - predzvesť marazmu

Dočkáme sa spravodlivosti? Polícia reinkarnovala vyšetrovanie vraždy Daniela Tupého - ôsmi podozriví sú už v rukách polície. Ako to celé dopadne? A prečo sme svedkami nárastu pravicového extrémizmu?

22.03.2023 19:00
debata (15)

Podľa medializovaných informácií sú medzi zadržanými známi neonacisti a pravicoví extrémisti, ktorí sa „preslávili” aj futbalovými výtržnosťami a niektorí aj pózovaním v oblečení s neonacistickou symbolikou. Obvinenie by malo padnúť v dohľadnom čase, dovtedy si to pýta zdržanlivosť.

Vražda Daniela Tupého predstavuje celospoločenskú traumu. Bol to jeden z prvých prípadov, keď sme si mohli uvedomiť, že extrémizmus a nenávisť sa nekončí len pri slovách, ale aj pri konkrétnych činoch. Kam sme sa teda odvtedy posunuli? V roku 2005 boli neonacistické naratívy okrajovou a obskúrnou súčasťou verejného diskurzu. Dnes sa z toho, žiaľ, stal mainstream, ktorý dominuje facebooku a sedí v nemalom počte parlamentných lavíc. A to je smutnou vizitkou našej spoločnosti.

Pravicoví extrémisti časom zistili, že oslavovať Tisa a pochodovať s fakľami hulákajúc „na stráž” nemusí byť úplne najlepšou taktikou, ako sa dostať do politického mainstreamu. A tak Tisa vymenili za Putina.

Ak si napríklad pozrieme najúspešnejších aktérov na facebooku, ktorý ovplyvňuje dianie navôkol nás viac, ako by sme si možno chceli priznať, zistíme že to nie je žiadna sláva. Medzi piatimi najúspešnejšími politikmi na facebooku nájdeme aj Kotlebových odchovancov ako napríklad Milana Mazureka, ktorý hádzal dlažobné kocky po okoloidúcich či Milana Uhríka.

Pravicoví extrémisti časom zistili, že oslavovať Tisa a pochodovať s fakľami hulákajúc „na stráž” nemusí byť úplne najlepšou taktikou, ako sa dostať do politického mainstreamu. A tak Tisa vymenili za Putina a namiesto brojenia proti slobodnej spoločnosti bojujú proti zlému Bruselu a skazenému Západu. Antisemitizmus už tiež nejde až tak „na dračku”, pričom strašenie nekontrolovanou migráciou vystriedalo strašenie nukleárnou vojnou. Pre záznam – to neznamená, že všetci, ktorým Západ nevonia, sú neonacisti, ale len to, že tí praví „náckovia” si tieto témy privlastňujú a zneužívajú.

Vzorec je pritom stále ten istý – vykreslenie vnútorného či vonkajšieho nepriateľa, ktorý ohrozuje (svätý) národ a mobilizácia podporovateľov proti nemu. Zneužívaním strachu a averzie voči inakosti cielia na tie najspodnejšie ľudské pudy. Čo je však najsmutnejšie, štatistiky z facebooku nám ukazujú, že im to funguje.

Spoločenská atmosféra je napätá a je to pochopiteľné. Slovensko zmietajú polykrízy, ktorým napomáha faktor neschopnej vlády a čoraz agresívnejšej opozície. Skúsme sa preto všetci zhlboka nadýchnuť a spraviť krok späť. Môžeme mať – a ak to má byť – odlišné postoje a názory na to, akým smerom by sa malo Slovensko uberať. Presne o tom je zdravá pluralistická a demokratická spoločnosť. No presadzovanie našich záujmov násilím je za čiarou a spoločnosť by mala odsúdiť všetkých, ktorí namiesto diskusie vyťahujú nože, pištole či vyhrážanie sa zabitím.

A tu nejde len o prípad vraždy Daniela Tupého, ale aj o streľbu v Teplárni či sadistické usmrtenie Henryho Accordu opitým mačom. Ono totiž nie je úplne náročné si predstaviť, že ak by sa vražda stala dnes, verejným diskurzom by dominovali názory, že vlastne si to on zaslúžil, že iste provokoval a vlastne nakoniec si to tí „slniečkari” zaslúžia. Je to tragickou vizitkou dnešnej doby. No stále nie je neskoro na to, aby sme zaradili spiatočku a začali medzi sebou ľudsky a slušne diskutovať. Iná cesta totiž vedie k záhube.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #neonacizmus #pravicový extrémizmus #Daniel Tupý #Vražda Daniela Tupého