Zatvorené obchody v nedeľu: zákazy nepomáhajú a kompromis sa nečrtá

Zákaz nedeľného predaja je azda jedna z mála tém, ktorá spája konzervatívnych kresťanov i presvedčených ľavičiarov. Pre jedných je to sviatočný deň, tí druhí prácu v nedeľu vnímajú ako „vykorisťovanie zamestnancov“. V súvislosti s tým, akým problémom v súčasnosti čelí Slovensko, je to však zástupná téma. Veriacich nik nenúti chodiť v nedeľu do obchodov a sociálne cítiacim zasa uniká, že práca v nedeľu je pre drvivú väčšinu zamestnancov v obchode jediný spôsob, ako si zvýšiť svoj príjem.

28.03.2023 19:00
debata (36)

A potom sú tu liberáli. Tí si z tejto témy urobili nedotknuteľnú modlu: obchody musia za každú cenu ostať v nedeľu otvorené! Pritom vždy existuje nejaká forma kompromisu, ktorá uspokojí obe strany. Len na Slovensku máme pocit, že svet je čierno-biely. Ani návrh zákona z dielne Martina Čepčeka, Kataríny Hatrákovej, Jozefa Lukáča a Richarda Vašečku, o ktorom budú poslanci v najbližších dňoch rokovať, však so žiadnymi výnimkami nepočíta. Pritom, ako ukazujú príklady zo zahraničia, možností je mnoho.

Zákaz nedeľného predaja je azda jedna z mála tém, ktorá spája konzervatívnych kresťanov i presvedčených ľavičiarov. Oponujú im liberáli, ktorí si z tejto témy urobili modlu. Pritom vždy existuje nejaká forma kompromisu, ktorá uspokojí obe strany. Len na Slovensku máme pocit, že svet je čierno-biely.

Kto sa v poslednom čase ocitol v niektorom z nákupných stredísk, zistil, že „výhradu svedomia“ si niektorí obchodníci uplatňujú už teraz. Oneskorene na nich dolieha kríza, a tak niektoré prevádzky zostávajú počas nedieľ zatvorené. Jednoducho si spočítali, že platiť zamestnancov a energie sedem dní v týždni sa im nevyplatí. A je veľmi pravdepodobne, že ďalšie obchody, ktoré v nedeľu podvečer zívajú prázdnotou, svoj postoj časom tiež prehodnotia.

Je to však ich slobodné rozhodnutie. Napokon vo veľkých reťazcoch platí úzus, že ten, kto v nedeľu nechce pracovať, nemusí. Nárek, že zlí „vykorisťovatelia“ odtŕhajú chudery matky od ich detí, je tak mýtus. Na 100-percentné príplatky sa, naopak, tešia študenti, ktorí si takto privyrábajú. Všetci sú spokojní – nakupujúci, ktorí sa nemusia tlačiť v preplnených predajniach (k čomu by pravdepodobne dochádzalo, keby boli obchody otvorené len šesť dní v týždni) – zamestnanci, ktorí majú vyššie mzdy, aj obchodníci.

Na druhej strane, ako ukazujú prieskumy, väčšina obyvateľov by nemala problém s tým, keby obchody zostali v nedeľu zatvorené. Vplyv na to mala nepochybne pandémia, keď bol predaj obmedzený, a čuduj sa svete – prežili sme to!

Problém je skôr v štruktúre obchodov, ktoré sa u nás koncentrujú čoraz viac v nákupných centrách, pričom klasické malé obchodíky vymierajú. Podobne je to v prípade predajní potravín. Na Slovensku už takmer vymizli večierky a malé rodinné prevádzky, vytlačili ich potravinárske reťazce. Británia však má svoje „cornershopy“ – obchody zo zmiešaným tovarom na rohu ulice, rovnako aj v Nemecku fungujú malé obchodíky, dokonca aj v susednom Česku funguje niekoľko tisíc vietnamských večierok.

Keby si mali ľudia v nedeľu kde kúpiť chlieb a mlieko, pravdepodobne by im obchody so spotrebným tovarom nechýbali. Zákon, ktorý je v parlamente, však s takouto možnosťou nepočíta. Kompromis sa odkladá na neurčito.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz nedeľného predaja