Automobilová premnoženosť na Slovensku

Už to bolo spomínané nespočetnekrát. Naša ekonomika sa príliš orientuje na výrobu automobilov. Navyše je produkcia ohraničená na malom kúsku krajiny. Akoby to nestačilo, Porsche rozširuje svoj závod na západnom Slovensku.

29.03.2023 20:00
debata (2)

Nedávno sa konečne podarilo pritiahnuť veľkú investíciu Volva na východ krajiny. Dostali sme sľuby, že vlády podporia investora už iba v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Omyl. Porsche dostalo úľavu na daniach 3,5 milióna eur. Plus ďalších 710-tisíc eur na realizáciu projektu. Firma totiž pôvodne plánovala karosáreň, teraz z toho bude baterkáreň. Nemecká automobilka plánuje preinvestovať až vyše miliardy eur.

Rozumieme, prečo si Porsche vybralo Považie. Baterkáreň bude v prvej fáze dodávať batérie pre elektromobil SUV Porsche Cayenne vyrábaný v bratislavskom Volkswagene, navyše v neďalekej Dubnici má nástrojáreň. Z Nového Mesta nad Váhom na skok.

Lenže aký prínos z toho plynie pre Slovensko? Na už tak priemyselne predimenzovanom západe krajiny to bude boj o každého zamestnanca. Pravdepodobne sa fabrika neobíde bez zahraničnej pracovnej sily. Pritom v niektorých južných a východných regiónoch je o prácu núdza. A vzdialenosť do Bratislavy nie je až taká neprekonateľná (zelenina a ovocie sa dovážajú do supermarketov naprieč celou Európu).

Investor síce sľubuje, že vo fabrike bude aj výskumno-vývojové centrum (štát ho podporil injekciou dvoch miliónov eur) s takou žiadanou vyššou pridanou hodnotou v našej ekonomike, realita sa rysuje inak – vo fabrike sa budú skladať batérie z jednotlivých článkov od ázijských subdodávateľov.

Hoci je pekné svietiť v štatistikách ako krajina, ktorá na obyvateľa produkuje najviac automobilov na svete, táto úzka špecializácia sa nám môže kedykoľvek vypomstiť. Varovaní od ekonómov bolo dosť, politici si však vždy vyberú jednoduchšiu (nebezpečnejši­u) cestu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Porsche #automobilový priemysel #automobilová fabrika #Volkskswagen