Dobrý úmysel, neistá budúcnosť

Na prvý pohľad to vyzerá ako dobrá správa. Štát sa dohodol so Slovenskými elektrárňami na dodávkach lacnej elektriny pre domácnosti až do roku 2027. Také jednoduché to však nebude.

30.03.2023 20:00
debata (3)

Ani predošlé memorandum garantujúce ceny na budúci rok nemá istú budúcnosť. Z viacerých dôvodov. Po septembrových voľbách nastúpi nová vláda a tá môže mať na energetickú politiku iný názor. Hoci ísť proti nízkym cenám elektriny by bol z politického hľadiska samovražedný prístup. Navyše ceny elektriny i plynu sa môžu na trhu čoskoro stabilizovať.

Na pôvodnej úrovni, ako to bolo pred vojnou na Ukrajine, to už pravdepodobne nebude. Ak cena silovej elektriny bude na európskych trhoch stabilne najmenej o 100 % vyššia, prečo by mali mať domácnosti garantovanú nižšiu cenu? Najmä ak do toho započítame, že mzdy, ako aj dôchodky, budú pri inflácii rásť. A, samozrejme, pri raste cien všetkých tovarov a platov musia rásť aj náklady na výrobu elektriny.

Preto predpoklad, že dohodnuté ceny na roky 2024 – 61 eur (rovnaká ako tento rok), 2025 – 66,7 eura, 2026 – 72,7 eura a 2027 – 79,3 eura za MWh budú zodpovedať nákladom, môže mať ďaleko od reality. Podnikatelia a verejný sektor (nemocnice, samosprávy) si v prípade štvorročnej zmluvy odkúpia elektrinu priemerne až za 119 eur. Lenže to nie je konečná cena elektriny, viac ako 50 % tvoria rôzne poplatky: za distribúciu, prenos, straty, udržiavanie stabilného napätia či podporu výroby z obnoviteľných zdrojov.

A v neposlednom rade nevieme, ako sa zachová Európska komisia. Z praxe dobre vieme, že jej úradníci vedia na všeličo, čo je pre jednotlivé krajiny výhodné, aj po čase zmeniť názor a vyhlásiť za rozporné s pravidlami EÚ.

Jednoznačne by sme úmysel vlády a Slovenských elektrární vyslať signál o udržateľnosti cien elektriny na budúce roky mali privítať. Spoliehať by sme sa na to však nemali.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #ministerstvo hospodárstva #domácnosti #vláda SR #cena elektriny