Skončí Heger? V predvolebnom karnevale by úradnícka vláda bola férovým riešením

V Trenčíne sa po troch rokoch stretli na spoločnom zasadnutí česká a slovenská vláda. Pekná tradícia, no tentoraz vo vzduchu visela otázka, či nejde o lúčenie Eduarda Hegera s českým premiérom Petrom Fialom. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž vážne zvažuje vymenovať novú, úradnícku vládu.

03.04.2023 19:00
debata (4)

Či sa tak skutočne stane, ukážu najbližšie dni. Všetko závisí od ministra vnútra Romana Mikulca. Národný bezpečnostný úrad tvrdí (NBÚ), že sa nezákonne oboznamoval s tajnými dokumentmi NATO a EÚ. Napočítal až 29 pochybení. To je teda dosť. Prečo NBÚ prichádza s nimi až teraz? O ministrovi a jeho prechmatoch v minulosti si môžeme myslieť svoje, no musíme sa s plnou vážnosťou pýtať, či to všetko nie je iba účelová hra. Pretože ak nie, NBÚ mal Mikulca upozorniť už dávno.

Na koberček si ministra pozvali aj poslanci. V utorok ho budú grilovať na branno-bezpečnostnom výbore. Mikulca sa už zastal premiér. Ministerstvo spravodlivosti poskytlo odborné stanovisko, ktoré vyvracia obvinenia inej štátnej inštitúcie – NBÚ. Ako to bolo s tajnými dokumentmi u predchodcov Mikulca, nič nevieme. Mali zvláštny bezpečnostný certifikát? A v neposlednom rade, každému ministrovi dokumenty, aj tajné, posúvajú podriadení úradníci na túto úlohu vyškolení a zo zákona poverení. Nedopustili sa oni chyby? Odovzdali by ministrovi dokumenty, keby vedeli, že na to nemá oprávnenie?

Ak minister situáciu nezvládne a prezidentka mu bude musieť vziať poverenie, nezostane jej nič iné, ako vymenovať úradnícku vládu. Pretože mať iba poverenú vládu bez troch ministrov na dôležitých postoch je neúnosné.

Prezidentka konečne začína chápať, že v takejto hlbokej kríze treba prestať hrať mŕtveho chrobáka a začať aktívne, a najmä ráznejšie konať.

Vybrať nového premiéra (najlepšie z radov diplomatov alebo bývalého guvernéra NBS) a nájsť expertov na ministerské posty – nestraníckych a zároveň z rôznych častí politického (ideologického) spektra – v búrlivej predvolebnej atmosfére nebude prechádzka ružovou záhradou. Kto si sadne na háklivé miesto a vydá sa napospas paľbe z jednej i druhej strany.

Všetky strany v parlamente už avizovali, že novú vládu nepodporia, takže aj tá dovládne v demisii. Aspoň krátky čas, kým do mesiaca predloží programové vyhlásenie a príde k hlasovaniu o dôvere, by sme mali riadnych ministrov.

Úradnícka vláda by mala jednu veľkú výhodu: oddelila by spravovanie krajiny od predvolebného straníckeho cirkusu. Je predsa neslýchané, že premiér zmenil za chodu politické tričko a materské OĽaNO sa mesiac po odchode správa k Hegerovi a Naďovi ako k zarytým nepriateľom, pričom obaja boli donedávna najbližšími spolupracovníkmi Igora Matoviča. Strana Za ľudí sa odchodom Šeligu a Žitňanskej rozpadla, jej pôvodní poslanci sú rozlezení po všetkých možných stranách.

V hre je stále spájanie stredopravicových strán. Ak sa tak stane a dôjde podľa posledného prieskumu k výhodnému volebnému spojeniu Demokratov a KDH, bude KDH spoluzodpovedné za vládnutie? Absurdné.

Prezidentka konečne začína chápať, že v takejto hlbokej kríze treba prestať hrať mŕtveho chrobáka a začať aktívne, a najmä ráznejšie konať. Jedine ona môže preskupiť figúrky na politickej šachovnici. Inak sa už teraz neznesiteľné napätie a chaos budú naďalej stupňovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #KDH #OĽaNO #vláda SR #demokrati #NBÚ #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Roman Mikulec #Hegerova vláda