Vzájomné animozity ako obvykle prevládli

Podľa predvolebných prieskumov sa Maďarské fórum ani (maďarská) Aliancia do Národnej rady neprebojujú. Spoločná kandidátka, ktorá by zaručila dosiahnutie päťpercentnej hranice, vyzerá ako logický krok. Napriek tomu dali maďarskí politici na Slovensku opäť prednosť vzájomným animozitám.

04.04.2023 20:00
debata (7)

Predseda fóra Zsolt Simon požadoval zo zvoliteľných 15 miest štyri. Keďže jeho strana má zhruba polovičnú podporu voličov, ide o seriózny návrh. Pochopenie v Aliancii nenašiel.

Maďarská komunita bola od prvopočiatku v roku 1989 napriek spoločnému záujmu politicky rozštiepená (MKDH, Spolužitie, Maďarská občianska strana). V minulosti sa však jednotlivé strany dokázali vo voľbách spojiť do koalície, alebo neskôr do jednej strany (až do rozkolu Pála Csákyho a Bélu Bugára v roku 2009). Pri poklese spoločných preferencií z cca 10 % na polovicu pud politickej sebazáchovy velí spájať sa. Na Slovensku je to opačne.

Požiadavky Maďarského fóra nepodporila v Aliancii najsilnejšia platforma SMK, Most a Spolupatričnosť áno. Prekvapenie? Ani nie. SMK momentálne láka do svojich radov najvýraznejšieho politika maďarskej komunity poslanca OĽaNO Györgyho Gyimesiho. Ostatné dve platformy sú zatiaľ proti. Či sa schyľuje iba k prestupu, alebo k spoločnej kandidátke s Matovičovým OĽaNO, ktorému tiež tečie do topánok, si musíme počkať.

Podstatné je však niečo iné. Už minuli časy, keď voliči maďarskej národnosti vnímali iba hlas etnickej politiky. Problémy, ktoré ich sužujú, sú celoslovenské. A maďarské strany celospoločenské, ideové riešenia neponúkajú.

Aj predseda Aliancie Krisztián Forró deklaroval, že sú stranou regiónov. V poriadku, juh a východ krajiny, kde žije maďarská komunita, je dlhodobo zanedbaný. Lenže to, čo stačí na úspech v regionálnej politike, na republikovej úrovni nestačí, novú cestu a tunel vedia sľúbiť všetky strany.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zsolt Simon #predvolebná spolupráca #Aliancia - Szövetség #Maďarské fórum #predčasné voľby 2023