Zabudnite na úradnícku vládu!

Úradnícka vláda sa v politických debatách skloňuje už viac ako dva mesiace, naposledy v súvislosti s odvolávaním ministra Romana Mikulca. Pred Veľkou nocou sa intenzívne špekulovalo, či ju prezidentka nevymenuje po sviatkoch. Treba však povedať, že všetky tieto úvahy sú len akýmsi „výkrikom do tmy“, ktorý už momentálne nemá žiadne opodstatnenie.

11.04.2023 19:00
debata (11)

Ešte na konci januára sa vymenovanie úradníckej vlády javilo ako najlepšie možné riešenie. Keďže šéf najsilnejšieho poslaneckého klubu Igor Matovič deklaroval, že ak by hlava štátu k takémuto kroku pristúpila, poslanci OĽaNO by hlasovali za čo najskorší termín predčasných volieb. Prezidentka tak mala v rukách účinný prostriedok, ako sa zbaviť nepopulárnej Hegerovej vlády a zbytočne nepredlžovať jej agóniu. Z nepochopiteľných dôvodov vtedy cúvla, a tak sa voľby budú konať až v septembri.

Túto tému sa ešte pokúsila oprášiť vo februári, ale bolo to len skôr snaha umravniť poslancov, ktorí v parlamente začali roztáčať nebezpečné koleso populizmu. A hoci sa dá predpokladať, že na májovej schôdzi budú v nastúpenom trende pokračovať, je už jednoducho píliš neskoro, aby došlo k „prepriahaniu“. Ten správny okamih už jednoducho prepásla.

Je prirodzené, že opozícia, najmä ústami Petra Pellegriniho, nalieha, aby Zuzana Čaputová vládu odvolala a na jej miesto vymenovalo úradnícky kabinet. Možno však pochybovať, či by takýto krok situáciu naozaj upokojil. Centrum moci sa tak či tak presunulo do parlamentu, ktorý si žije svojím vlastným životom. Navyše, ak Pellegrini jedným dychom dodáva, že takejto vláde by parlament dôveru nevyslovil, pôsobí jeho požiadavka trochu zvláštne, dalo by sa povedať neúprimne.

Ešte na konci januára sa vymenovanie úradníckej vlády javilo ako najlepšie možné riešenie. Teraz je to už len akámsi „výkrikom do tmy“, ktorý už nemá žiadne opodstatnenie.

To, že sa v tejto veci najviac ozýva Pellegrini, nie je žiadna náhoda. Kto iný, ak nie on, si najlepšie uvedomuje aké výhody plynú z toho, keď je nejaký politik v úrade, a tak stále na očiach verejnosti, a, naopak, ak je v opozícii a musí prácne získavať pozornosť. Bývalý premiér ťažil zo svojej popularity na tomto poste ešte niekoľko mesiacov po tom, čo opustil vládu, a nepochybne to prispelo aj k počiatočnému úspechu strany Hlas. Niekedy proste stačí byť videný.

Na druhej strane, ak by Heger musel opustiť premiérsku stoličku, dá sa očakávať, že by jeho nový projekt mohol veľmi rýchlo upadnúť do zabudnutia. Demokrati v poslednom prieskume agentúry Focus síce získali 5 %, ale do volieb je ešte ďaleko…

Je evidentné, že prezidentka by tak zasiahla do kampane, a to ona zjavne nechce. O rok pravdepodobne zabojuje opäť o prezidentské kreslo a nepotrebuje si pohnevať časť voličov, ktorí by jej mohli dať hlas.

Reči o úradníckej vláde tak predstavujú pomyselný Damoklov meč, ktorý má poslúžiť na „umravnenie“ poslancov. Napokon, v prípade Matovičovej aj Hegerovej vlády už došlo k toľkým zlyhaniam, že len ťažko si možno predstaviť, že by premiér v demisii dokázal „vyparatiť“ ešte niečo horšie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda