Sexuálne obťažovanie a ideologické stihomamy

Koncom marca sa objavila správa o odvolaní Martina Homzu z postu šéfa katedry slovenských dejín dekanom FiF UK Marianom Zouharom. Dôvodom sú dlhodobé sťažnosti študentov týkajúce sa nemiestnych sexistických a homofóbnych prejavov na hodinách.

11.04.2023 20:00
debata (24)

Z opačnej strany sa zasa ozývajú hlasy, že ide o ideologicky motivovaný krok s cieľom zničiť katedru. Témy sa chytil napríklad Anton Hrnko či Juraj Blanár, ktorí hovoria o progresívnych čistkách. A že ideológia nemá na univerzitách čo robiť.

Čo teda vieme? Na Homzove praktiky sa nesťažujú len štyri študentské anonymy. Sťažnosti na Homzu preverovala aj Etická rada FiF UK, ktorá vydala tri negatívne stanoviská. Dôvodnosť odvolania potvrdzuje aj podpredseda študentskej časti Akademického senátu FiF UK Ivan Dominik Greguš. Homza bol zároveň pokarhaný aj minulé leto na základe podnetu približne 20 študentov. Za pomenovaním dlhodobého problému tak stoja konkrétne mená zo širšej akademickej obce. A nejde teda len o výsledok štyroch nepreverených anonymov, ako sa to snažia prezentovať zástancovia Homzu.

Univerzita Komenského / UK / Čítajte viac Otrasy na najstaršej univerzite. Dekan odvolal vedúceho katedry po rokoch študentských sťažností

Vo svetle týchto skutočností sa tak ukazuje, že ideologický ráz a „spin“ príbehu prikladajú zástancovia odvolaného profesora. Miesto toho, aby uznali problematickosť sexistických poznámok či posmeškov na adresu menšín, príbeh rámcujú ako lynč progresívcov voči národovcom. Vyvodzovanie zodpovednosti za dlhodobo prítomné problémy priťahujú za vlasy a prezentujú to ako snahu potlačiť „slovenskosť“ či naše dejiny. Paradoxne tak do toho ťahajú ideológiu práve oni.

Nuž, ak je inherentnou črtou „slovenskosti“ utláčať a posmievať sa slabším, nevidno dôvod, pre ktorý by sme sa nemali pokúšať tieto praktiky opustiť. A posunúť sa z 19. do 21. storočia. Mentálna zaspatosť v minulosti je totiž jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré naše nádherné Slovensko prichádza o mladé talenty. Nestrieľajme si v mene ideológie do vlastnej nohy.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne obťažovanie #Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave