Únik informácií: finta na oklamanie nepriateľa alebo čin pacifistu?

Únik tajných informácií vždy vyvolá polemiky a vášne. Inak to nebolo ani teraz, keď po internete začali kolovať tajné dokumenty týkajúce sa vojny na Ukrajine.

12.04.2023 20:00
debata (4)

Ľudia sa v prvom rade pozastavujú nad tým, ako je možné, že z prostredia amerických spravodajským služieb (opäť) unikli dokumenty Pentagónu, čo značne poškodzuje reputáciu USA. Sú tí Američania naozaj takí babráci?

Potom nasleduje otázka: kto to urobil a o čo mu ide? A sú zverejnené dokumenty pravé alebo falošné, respektíve čiastočne upravené? Ani na jednu z týchto otázok nepoznáme odpoveď, čo vyvoláva ďalšie špekulácie.

Dosť zvláštne je, že tieto informácie sa objavili na diskusnom fóre komunikačnej platformy Discord, ktoré sa venovalo populárnej hre Minecraft. Už len samotná predstava, že ich tam „omylom“ umiestnil nejaký zapálený fanúšik tejto videohry pracujúci pre Pentagón, je natoľko bizarná, že sa javí ako nanajvýš nepravdepodobná. Vzbudzuje to skôr podozrenie, či nešlo o „riadený únik“, ktorého cieľom je „zmiasť nepriateľa“.

Okrem vojny na Ukrajine sa celý svet dlhodobo nachádza v informačnej vojne. Nemožno preto vylúčiť, že únik je súčasťou dezinformačnej kampane namierenej proti ruskému generálnemu štábu. Tieto podvrhy môžu vyvolať dojem, že Ukrajina je slabá a ich cieľom je zmiasť Rusko. A keďže v publikovaných dokumentoch je naznačené, kadiaľ by mal viesť hlavný smer útoku, to môže byť ďalší spôsob, ako obalamutiť nepriateľa: ten sa na základe dezinformácie pripraví na odrazenie útoku v smere A, a ten však v skutočnosti príde zo smeru B.

No rovnako legitímna je úvaha, že nejde o žiadne sofistikované spravodajské hry, ale nejaký nový Snowden už má jednoducho plné zuby vojny, ktorú, zdá sa, momentálne nemá šancu vyhrať ani jedna strana a jej predlžovanie tak nedáva zmysel.

Tak či onak, zatiaľ to vrhá zlé svetlo na Spojené štáty, pretože je spochybňovaná ich dôveryhodnosť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #únik informácií #Pentagon #vojna na Ukrajine #dezinformácia