Mraky nad Kažimírom

O korupcii v súvislosti s predstaviteľmi Smeru sa doteraz viac-menej iba hovorilo, no nik za ňu ešte nebol odsúdený. Z tohto hľadiska je verdikt Špecializovaného trestného súdu, ktorý guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra uznal za vinného pre údajné podplácanie, prelomový.

13.04.2023 19:00
debata (93)

Keď NAKA v novembri minulého roka začala opätovne stíhať Kažimíra, mnohých tým asi prekvapila. Generálna prokuratúra mu totiž začiatkom júna „hodila záchranné lano“ – prostredníctvom paragrafu 363 ho zbavila obvinenia, a tak sa zdalo, že táto kauza je definitívne uzavretá. Mimochodom, Robert Fico v tejto súvislosti na uniknutej nahrávke z poľovníckej chaty povedal, že „nad Kažom“ drží ochrannú ruku generálny prokurátor. Teraz rovnako prekvapivo prichádza verdikt samosudcu, podľa ktorého je šéf NBS vinný.

Hoci rozsudok nie je právoplatný, vrhá to na bývalého ministra financií zlé svetlo. Dobrovoľný odchod v takomto prípade je viac ako žiaduci. Mať na čele takej dôležitej inštitúcie, akou je NBS človeka, na ktorom je tieň podozrenia z korupcie, vrhá zlé svetlo na celú krajinu. O to viac, keď Kažimír zastupuje Slovensko na zasadnutiach Rady guvernérov ECB vo Frankfurte nad Mohanom, ktorá rozhoduje o dôležitých veciach, ako je napríklad menová politika eurozóny.

Nebol by síce prvým guvernérom obvineným z korupcie, ale už len samotné pomyslenie, že mal zohrať úlohu „kuriéra“, musí vyvolávať u jeho kolegov v ECB počudovanie, že čo je to za krajinu, kde minister financií nosí svojmu podriadenému provízie…

Bolo by nepochybne lepšie, keby vyšetrovatelia zabezpečili silnejšie dôkazy a najmä aj od iných svedkov, pretože potom by nebolo možné spochybňovať súdne rozhodnutie.

Vzhľadom na to, že obvinenie z odovzdania úplatku sa zakladá na výpovedi jediného „kajúcnika“, nebolo ľahké posúdiť, kto v tomto prípade hovorí pravdu a kto klame, pretože to bolo tvrdenie proti tvrdeniu. Tým kľúčovým svedkom bol bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze.

Na rozdiel od prvého námestníka Generálnej prokuratúry Jozefa Kanderu, ktorý argumentoval práve tým, že obvinenie sa nemôže zakladať na výpovedi jediného svedka (a preto aj guvernéra NBS obvinenia zbavil) sudcovi Špecializovaného trestného súdu zjavne predložené dôkazy stačili a o Kažimírovej vine rozhodol „od stola“ – bez riadneho pojednávania.

Vzhľadom na to, že Špeciálna prokuratúra podala voči rozhodnutiu súdu odpor a nasledovať tak bude riadne súdne pojednávanie, bolo by nepochybne lepšie, keby vyšetrovatelia zabezpečili silnejšie dôkazy a najmä aj od iných svedkov, pretože potom by nebolo možné spochybňovať súdne rozhodnutie.

Zjavným „pojítkom“ v tejto kauze je spoločnosť Loject. U bývalej šéfky Finančnej správy Lenky Wittenbergerovej, ktorá je už právoplatne odsúdená v rámci káuz Mýtnik, si Kažimír údajne overoval stav daňových konaní tejto firmy. A následne mal dať minister financií peniaze Imreczemu za to, aby sa urýchlilo odvolacie daňové konanie spomínanej spoločnosti. Cesta preto možno vedie práve cez Loject…

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #minister financií #guvernér NBS