Gyimesi: Matovičov a Orbánov trójsky kôň

Duo Gyimesi - Matovič je natoľko zohraté, že len ťažko možno uveriť tomu, že by sa verný sluha odtrhol od svojho pána. Keďže Gyimesi sa ani len neobťažoval vymyslieť si dôveryhodnú výhovorku, prečo opúšťa materské OĽaNO, skutočný dôvod treba hľadať niekde inde. Skôr sa zdá, že Matovičov a Orbánov trójsky kôň bude plniť ich špeciálne „diverzné“ úlohy.

20.04.2023 19:00
debata (15)

O tom, že by tento kontroverzný politik mohol posilniť rady Aliancie, sa už špekuluje dlho. Napokon, nevylúčil to ani on. Keďže strana zastupujúca maďarskú komunitu na Slovensku sa dlhodobo pohybuje pod hranicou zvoliteľnosti, potrebuje nutne nejaký impulz, ktorý by ju „nakopol“. Otázne však je, či by k tomu prispel práve György Gyimesi. Má síce krytie z najvyšších miest v Budapešti, čo časti politikov Aliancie nepochybne imponuje, no môže to byť dvojsečná zbraň.

Vzhľadom na to, že z frakcie Most-Híd zaznievajú jednoznačné výhrady voči jeho štýlu politiky, maďarskej koalícii by jeho prítomnosť mohla skôr uškodiť ako pomôcť, lebo by prišli o časť tých voličov, ktorým nie je po chuti jeho populizmus a zároveň sa na zasahovanie Budapešti do slovenskej politiky pozerajú s nedôverou. Jasne to pre RTVS povedal Konrád Rigó z platformy Most-Híd: „Pán Gyimesi a všetci títo politici, ktorí hlásajú nenávisť a vytvárajú napätie v spoločnosti, nepatria do slušnej politiky.“

Hrozí skôr scenár, že maďarskí politici, ktorí sa na jeseň r. 2021 horko-ťažko dali dohromady, sa na osobe Gyimesiho rozhádajú natoľko, že sa strana (opäť) rozpadne. Minulý mesiac to otvorene vyhlásil šéf republikovej rady László Sólymos.

Práca trójskeho koňa Gyimesiho v prospech Matoviča je síce viditeľnejšia, no oveľa nebezpečnejšia je tá, ktorú vykonáva v prospech šéfa Fideszu. Plazivá „orbanizácia“ si postupne podmaňuje myslenie slovenských politikov naprieč politickým spektrom. Orbán je vzorom pre Danka, Fica i Matoviča, čo predstavuje hrozbu pre demokraciu na Slovensku.

Podsúvanie Gyimesiho smerom k Aliancii tak vyzerá skôr na Matovičovu taktiku, ako oslabiť jej liberálne krídlo a stranu rozbiť. Takto oslabená strana, ktorá by už vonkoncom nemala šancu na vstup do parlamentu, by tak pravdepodobne bolo ochotnejšia pristúpiť na spoluprácu s OĽaNO, o ktorú sa Matovič usiluje.

Druhý útok je nasmerovaný voči Hegerovi. Gyimesiho slová na tlačovej konferencii, že Heger „vedie krajinu zlým smerom“, vyznievajú úsmevne. Akoby sa zobudil minulý týždeň. Pritom za dva roky, čo je Heger premiérom, s tým zjavne problém nemal. Ozýva sa až teraz, krátko pred voľbami, keď viacero malých pravicových strán bojuje o prežitie. Matovič sa síce s „Edom“ rozišiel v dobrom, ale keď vidí, že Demokrati potácajúci sa okolo 3 percent sú ľahká korisť, tak neváha na nich nasadiť svojho „predátora“ Györgyho.

Túto taktiku útočiť nepriamo prostredníctvom nastrčenej persóny už úspešne aplikoval Robert Fico. Na špinavú robotu používal Ľuboša Blahu. A keďže Matovič sa od Fica učí rýchlo, tak svojho Blahu našiel v osobe Gyimesiho.

Práca trójskeho koňa Gyimesiho v prospech Matoviča je síce viditeľnejšia, no oveľa nebezpečnejšia je tá, ktorú vykonáva v prospech šéfa Fideszu. Plazivá „orbanizácia“ si postupne podmaňuje myslenie slovenských politikov naprieč politickým spektrom. Orbán je vzorom pre Danka, Fica i Matoviča, čo predstavuje hrozbu pre demokraciu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #OĽaNO #Igor Matovič #György Gyimesi #Aliancia - Szövetség