Bidenova kandidatúra je prejav rezignácie

Ohlásenie kandidatúry Joea Bidena na prezidenta v roku 2022 potvrdilo krízu americkej politiky a spoločnosti. Inak by politickí analytici a stratégovia Demokratickej strany našli iného kandidáta. Výber dnes 80-ročného prezidenta sa chápe ako stávka na istotu. A to je veľmi smutné.

25.04.2023 20:00
debata (26)

Otázkou je, či Biden a demokrati nemohli s oznámením ešte trochu počkať, veď voľby budú až o rok a pol. Pravdepodobne nie, potenciálni ľavicoví záujemcovia o kreslo hlavy štátu musia už teraz začať hľadať finančnú i politickú podporu, aby na jeseň mohli spustiť ostrú kampaň v primárkach. A v zákulisí už prešľapovali viacerí silní adepti. Na tom nič nemení fakt, že Biden ohlásil kandidatúru symbolicky na deň presne ako pred štyrmi rokmi.

Napriek podpore vedenia strany Biden stále nemá istú nomináciu. V čase nástupu do druhého funkčného obdobia bude mať 82 rokov a štyri roky pred sebou. To mnohých voličov odrádza. Až 70 % Američanov a 51 % demokratov si myslí, že by nemal kandidovať (Donald Trump je na tom podobne). Jeho súčasná podpora sa pohybuje niečo nad 40 % (rovnako ako u Trumpa pred štyrmi rokmi).

Jediný dôvod, prečo Biden ide opäť do volieb, je presvedčenie, že ako jediný z demokratov dokáže mobilizovať stredových voličov a poraziť Trumpa. Aj oznámenie prezident obalil do fráz boja za demokraciu a slobodu. Áno, Trump útočí na základy demokracie, ale americkú spoločnosť nerozdeľujú iba pravicoví radikáli a kresťanskí fundamentalisti, ktorým prekáža Michelangelov Dávid či niektoré knihy. Spoločnosť rozdeľujú aj liberálni ľavičiari, zvlášť z hnutí cancel (rušenie) culture a woke (prebudení), ktorí podľa vzoru komunistov zase požadujú prepísanie kníh či celej histórie. Akcia plodí reakciu a naopak.

Z tohto začarovaného kruhu sa nevie Amerika dostať. Nikto nechce ustúpiť. Ani republikáni, ani demokrati. No nezúfajme, Američania sa nevzdávajú až do poslednej sekundy zápasu a vždy vedia prekvapiť. Do volieb zostáva dosť času na zmenu kurzu, na okresanie hrán a vykročenie do novej éry.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Demokratická strana #Donald Trump #prezident USA