Sľuby, sľuby, sľuby...

Výstavba najmodernejšej slovenskej nemocnice na Rázsochách bola schválená v roku 1982, projektová dokumentácia v roku 1985 a stavať sa začalo o dva roky neskôr. Píše sa rok 2023 a sme na tom istom mieste. A zdá sa, že ani v pláne obnovy sa nepohneme ďalej.

26.04.2023 19:00
debata (1)

Nemocnica mohla byť postavená už v 90. rokoch, keby neprišla doba uťahovania opaskov. Stačilo málo, hrubá stavba stála, aj kotolňa či nainštalovaná vzduchotechnika. Tretia Mečiarova vláda si dostavbu dala medzi svoje priority, no ďaleko sa nedostala. Výstavbu stopla prvá Dzurindova vláda.

Keď sa už do projektu obula druhá a tretia Ficova vláda, bolo neskoro. Vývoj zmenil stavebné i zdravotnícke štandardy, hrubá stavba bola po rokoch v dezolátnom stave. Smeráci nevedeli, čo robiť. Nakoniec sa premiér Peter Pellegrini za fanfár sám pustil bagrom do búrania starej stavby.

Ako všetky predchádzajúce vlády aj Matovičova vláda sľubovala hory-doly. Plán obnovy – finančný dar z EÚ – jej spadol do lona. Lenže, ako sa ukazuje, je to danajský dar. Plán bol schválený pred vyše dvomi rokmi, no my sme stále na začiatku. Nemáme projekt, o začatí stavby ani nesnívame. Bude potrebná zmena územného plánu, nie je jasný prívod vody (ako to bolo v 80. rokoch?), čakajú nás dobre známe vplyvy na životné prostredie, ktoré dokážu akýkoľvek projekt odrovnať na niekoľko rokov. Rovnako ako verejné obstarávanie. Nehovoriac o aktualizáciách rôznych štúdií (uskutočniteľnos­ti), dokumentácií a benchmarkoch.

Hoci v pláne obnovy sme dosiahli posun z konca roka 2025 na druhý polrok 2026, nikto z odborníkov neverí, že hrubú stavbu bude možné dostavať do tohto termínu (úplná dostavba je plánovaná o dva roky neskôr). Aj známa finančná skupina stavala neďalekú nemocnicu Bory osem rokov.

Ak to politici myslia skutočne vážne, mali by si všetky relevantné politické strany sadnúť za okrúhly stôl a podpísať memorandum, že nemocnicu do piatich rokov postavia, nech už bude pri moci ktorákoľvek strana.

Nepredvídateľných prekážok je veľa. Preto by sme mali zvážiť, či zamýšľaných zhruba 300 miliónov eur vydelených na Rázsochy by sme nemali nasmerovať inde, na rekonštrukciu iných nemocníc. Ak áno, tak koľko pôjde do štátnych a verejných a koľko do súkromných? Pretože „darovať“ spoločné európske peniaze do nemocníc, za ktorými stojí silný súkromný kapitál, je trochu zvláštne. A samosprávam sa to môže ešte vypomstiť.

Výstavba najmodernejšej nemocnice v Bratislave, kde nemocnice sú v zlom stave, by mala byť celonárodným záujmom, nie iba výzvou v pláne obnovy. Na druhej strane, ak nebudú naši politici a štátni úradníci pod tlakom, ako obyčajne „budú mať dosť času“. Aj stredajšia debata na zdravotníckom výbore v NR ukázala, že Rázsochy sa doslova topia v byrokratickom bahne. Skôr to vyzerá tak, že niekto nemá záujem, aby najmodernejšiu nemocnicu postavili, alebo aspoň nie čo najskôr.

Ak to politici myslia skutočne vážne, mali by si všetky relevantné politické strany sadnúť za okrúhly stôl a podpísať memorandum, že nemocnicu do piatich rokov postavia, nech už bude pri moci ktorákoľvek strana. Či to bude z „eurofondov“ plánu obnovy, nie je podstatné. Pretože ak nedokážeme v štátnom rozpočte vydeliť peniaze na špičkovú nemocnicu, ktorú potrebujeme ako soľ, tak je to pekná hanba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica Rázsochy #plán obnovy