Keď sfára posledný baník...

Práca baníka je veľmi riskantná, pretože nikto nikdy nevie, aká nástraha ho pod zemou čaká. Tragických udalostí sa za viac ako sto rokov baníctva na hornej Nitre stalo neúrekom, mnohé zostali neobjasnené. Aktuálne nešťastie v Bani Nováky bude hádam posledným takýmto prípadom na Slovensku, keďže koncom roka by na hornej Nitre mali zatvoriť aj túto poslednú prevádzku.

27.04.2023 19:00
debata (3)

O transformácii baníctva sa hovorilo už dlho, pretože ťažba uhlia sa po revolúcii ukazovala ako málo rentabilná. Je všeobecne známe, že štát ju masívne dotoval, navyše záujem o prácu pod zemou postupne klesal, a tak spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza bola nútená „dovážať“ zamestnancov zo zahraničia. V Novákoch ako prví začali pracovať Poliaci a v roku 2007 po vstupe Rumunska do EÚ sa k nim pridali aj Rumuni.

Ak pôvodným argumentom, prečo štát masívne dotuje baníctvo, bol sociálny aspekt – podpora zamestnanosti v regióne, tak aj ten časom padol. Dotovať súkromnú firmu zo štátnych peňazí a pracovné miesta pre cudzincov nedávalo zmysel. Absurdnosť celého systému podčiarkla kauza „peniaze v alobale“, v ktorej figuroval poslanec Smeru Vladimír Jánoš.

Vzhľadom na väzby majiteľa baní Petra Čičmanca na stranu Smer sa zdalo, že tento obojstranne výhodný biznis bude ešte veľmi dlho pokračovať, napriek tomu, že spaľovanie hnedého uhlia v tepelných elektrárňach patrí k najmenej ekologickým spôsobom výroby elektrickej energie. Horná Nitra preto patrila medzi najviac znečistené oblasti Slovenska.

No stal sa malý zázrak. Vďaka iniciatíve vtedajšieho eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča sa v roku 2017 začalo diskutovať o transformácii uhoľných regiónov na Slovensku. Následne vláda schválila Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry, ktorý stanovil, že k ukončeniu ťažby dôjde medzi rokmi 2025 a 2027 a neskôr tento termín ešte posunul na koniec roka 2023.

Na jeseň roku 2021 sa skončila priemyselná ťažba uhlia v najstaršej uhoľnej bani na Slovensku v Handlovej a koncom tohto roka má dôjsť aj k útlmu ťažby v Novákoch.

Výrobu elektrickej energie z tepelnej elektrárne v Zemianskych Kostoľanoch nahradia solárne panely a teplo sa tu bude vyrábať zo štiepky.

Ak by sme mali na Slovensku politikov, ktorým ide skutočne o blaho ľudí, tak celý tento proces sa mohol udiať o 20–30 rokov skôr.

Ak by sme mali na Slovensku politikov, ktorým ide skutočne o blaho ľudí, tak celý tento proces sa mohol udiať o 20–30 rokov skôr. Jednak by sme vyhli tragédiám v Novákoch a Handlovej a obyvatelia hornej Nitry by už dávno dýchali čistý vzduch. Navyše sme mohli ušetriť milióny eur, pretože udržiavať v regióne umelo zamestnanosť z peňazí daňových poplatníkov nemá z ekonomického hľadiska žiadny zmysel.

Keď budú naši politici burcovať proti „zlej“ EÚ, tak si treba spomenúť na to, že nebyť tej „zlej“ únie, tak by vysokánsky komín v Zemianskych Kostoľanoch chrlil síru a prachové častice ešte veľmi dlho.

Je to smutné konštatovanie, ale život na Slovensku sa v mnohých aspektoch nezlepšuje vďaka našim politikom, ale napriek ich pôsobeniu a za mnohé pozitíva vďačíme Bruselu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #banské nešťastie #baníctvo na Hornej Nitre #koniec baníctva