Kapitalizmus kazí morálku

S týmto tvrdením prišiel Robert Shiller, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu. Podľa neho v dnešnom svete prežijú len tí, ktorí sú ochotní podvádzať. V tomto smere sa zvykne hovoriť, že problém komunizmu je komunizmus, ale problém kapitalizmu sú samotní kapitalisti. „Príliš morálky si človek nemôže dovoliť, inak bude zmetený nemilosrdnou silou kapitalizmu,“ tvrdí Shiller.

04.05.2023 21:00
debata (25)

Nie je prvým uznávaným ekonómom, ktorý spochybňuje fungovanie kapitalizmu, aj keď – ako sám poznamenáva – javí sa mu stále ako najlepší zo systémov. „Kapitalizmus podporuje podvody, pokiaľ ho neregulujeme. Politická regulácia je jediným riešením problému,“ povedal Shiller. Regulovaný kapitalizmus podľa neho možno pozorovať v Nemecku, kde aj viaceré podniky či banky presadzujú idealistickú podnikateľskú e­tiku.

Pripomeňme si aj dielo francúzskeho ľavicového ekonóma Thomasa Pikettyho, ktorý vo svojej knihe Kapitál v 21. storočí konštatuje, že našim deťom musíme povedať nelichotivú pravdu o súčasnom svete: svetové hospodárstvo je ovládané dedičným bohatstvom, v ktorom hrá pôvod väčšiu rolu než snaha a talent.

Súčasné nastavenie kapitalizmu podľa Pikettyho smeruje k stavu, aký panoval koncom 19. storočia v USA. V tom čase si rozdeľovali stále väčší podiel národného koláča tie isté rodiny z generácie na generáciu. Upozorňuje, že ak s tým vlády vo svete nebudú nič robiť, čakajú nás vážne problémy. Najmä oslabovanie demokracie. Od 80. rokov minulého storočia totiž príjmy strednej triedy stagnovali, zatiaľ čo tí skutočne bohatí bohatli podstatne rýchlejšie. V mnohých krajinách už stredná trieda takmer úplne zanikla. Roztváranie nožníc medzi bohatými a chudobnými pritom burcuje ľudí k nespokojnosti a následným protestom, ktoré len podnecujú násilie v spoločnosti.

Presuňme sa v čase o niekoľko rokov, vitajte v prítomnosti. Nezdá sa vám to nejako povedomé?

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #dedičstvo #kapitalizmus #Thomas Piketty