Vabank Zuzany Čaputovej

Po smršti kritiky poverený premiér Eduard Heger konečne pochopil, že jeho situácia je márna. Nebol by to on, keby ešte v beznádejnej situácii prezidentke prosebne nenavrhoval vlastné riešenia. Ako by si vôbec nebol vedomý, v akej pozícii sa nachádza: premiérom je len a len z vôle prezidentky, už dávno nie na základe rozloženia síl v parlamente.

07.05.2023 19:00
debata (96)

Heger by mal byť vlastne šťastný. Zíde z očí, zíde z mysle. Tým si len polepší. Stane sa opäť jeden z mnohých politikov. Byť vo svetle reflektorov a denne v médiách, keď vláda kopí chybu na chybe, je vopred ohlásená politická smrť. Je to nahrávanie na smeč všetkým politickým súperom. To sa končí. Na rade je prezidentka Zuzana Čaputová.

Hoci o členoch vlády zatiaľ nič nevieme – okrem budúceho premiéra Ľudovíta Ódora, je jasné, že každé rozhodnutie budúcej vlády odborníkov, bude aj jej rozhodnutie. Nemýľme sa, vláda nebude iba kúriť a svietiť. Bude mať dosť právomocí. Jednotliví ministri budú musieť rozhodovať v mnohých záležitostiach – v zdravotníctve, školstve, sociálnej pomoci, poľnohospodárstve, obrane, vo verejných financiách. Akýkoľvek sporný krok si poľujúci politickí „žraloci“ vychutnajú a využijú na uchmatnutie nového voliča.

Heger by mal byť vlastne šťastný. Zíde z očí, zíde z mysle. Byť vo svetle reflektorov a denne v médiách, keď vláda kopí chybu na chybe, je vopred ohlásená politická smrť.

Prezidentka síce povedala, že vláda bude zložená z odborníkov, no na malom Slovensku má každý nejaké politické preferencie, inklinuje k určitému ideovému prúdu, nevynímajúc ekonóma Ódora. Nebude dlho trvať a politickej nálepke sa nevyhne nikto z členov budúceho kabinetu, zvlášť od Roberta Fica a Igora Matoviča. Najviac na to doplatí Progresívne Slovensko, pretože prezidentka vzišla práve z tejto strany.

Už to aj začalo. Matovič obvinil prezidentku, že v kauze Vlčanovej skládky nekonala, pretože pravou rukou ministra bol človek práve z PS. Je to klasické zavádzanie predsedu OĽaNO, lebo práve toto hnutie daného poradcu do funkcie dosadilo. To nič nemení na fakte, že Čaputová o pridelení dotácie vedela. Postavila sa k nej „úradnícky“ – dala prešetriť a vyžiadala si závery kontroly. Od bývalej občianskej aktivistky, ktorá sa na verejnosti zviditeľnila v kauze pezinskej skládky by sme očakávali úplne, ale úplne iný prístup. Prezidentka morálne zlyhala. Rovnako tak minister Budaj, ako aj iní politici, pretože udelenie dotácie sa preberalo už 9. februára na parlamentnom výbore, ako „vyzvonilo“ KDH.

Aj pri kreovaní vlády odborníkov mohla Čaputová konať inak, viac konsenzuálne, menej na vlastnú päsť. Nič jej nebránilo, aby zvolala okrúhly stôl a dohodla sa so všetkými relevantnými politickými stranami, aby navrhli prijateľných odborníkov z konzervatívnych, liberálnych a ľavicových kruhov. Bol by to ústretový krok k väčšej súdržnosti v spoločnosti, ktorú potrebujeme ako soľ. A predišlo by sa tak prípadným útokom na vládu s cieľom získať nejaký ten politický bod.

To by však Zuzana Čaputová musela mať oveľa väčšia politické skúsenosti. Tento deficit sa prejavuje v najhoršom možnom čase. Ak sa rozhodne obhajovať mandát, môže sa jej to veľmi rýchlo vypomstiť. Odteraz je hlavným terčom v predvolebnej kampani ona a jej vláda.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #vláda SR #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Čaputovej úradnícka vláda