Heger „to dal”. Ustojí to prezidentka?

Začínalo sa to „najlepšou vládou, akú Slovensko kedy malo”, a končí sa to hanbou. Či slovami Rastislava Káčera, „strašným babráctvom”. Vláde Eduarda Hegera zazvonil umieračik, a s ňou aj nádejným Demokratom.

08.05.2023 20:00
debata (23)

Ak nová partia okolo Hegera mala doteraz pocit, že po všetkých lapsusoch a nečinnosti je správnym kandidátom na premiéra, tak po víkende to musí vidieť aj slepý. Jeho vystúpenie (sypanie si popola na hlavu) či ponúkanie „riešenia” doplnením neobsadených ministerstiev boli už len poslednými výkrikmi do tmy kapitána potápajúcej sa lode. Či zúfalou snahou udržať si premiérske výhody v kampani a pozornosť médií.

Pre pripomenutie, vláda pod kuratelou firmičky OĽaNO začínala s ústavnou väčšinou a (falošnou) nádejou občanov, že vládnuť sa dá aj inak. A to vlastne aj dosiahla. Vládla inak – neschopne a chaoticky. Svojimi krokmi sa zaslúžila o úpadok dôvery v demokraciu a vzkriesenie Fica. A dnes sa nám snažia tlačiť kaleráby do hlavy, že ak ich zvolíme, zamedzíme nástupu zla, ktorému sami umožnili postaviť sa na piedestál. Absurdné.

O Hegera však už teraz nejde a ani nepôjde. Svetlá reflektorov sa presmerovali na Prezidentský palác. Slovensko po prvýkrát zakúsi úradnícku vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová vybrala kvalitného adepta na premiéra – Ľudovíta Ódora. Podmienky výberu členov nového kabinetu založené na odbornosti a nestraníckosti tiež dávajú zmysel.

Či sa jej však podarí efektívne dostať do centra politického boja a aktívne obhajovať kroky svojej vlády, je otázne. Prezidentka bola dotlačená do kroku s veľkým riskom, no i potenciálne veľkou výhrou. Nová vláda bude síce bojovať s toxickými živlami z politického ringu, no s vhodnou stratégiou môže ukázať, že vládnuť sa dá aj rozumne, bez zbytočných konfliktov a chaosu. Na príklad dobrej praxe je času dosť.

Iste by bolo lepšie, ak by noví ministri boli vybraní v spolupráci s politickými stranami. Netreba však zabúdať, že im pred voľbami vyhovuje pozícia opozícií a kopaní do establišmentu. To však neznamená, že by sa o to nemala prezidentka pokúsiť. V stávke je osud celého Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vlády #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #strana Demokrati #Čaputovej úradnícka vláda