Ódorova údržbárska vláda

Vládni politici nás minulý týždeň presviedčali, že s príchodom úradníckej vlády hrozí ešte väčší chaos, aký tu bol doteraz. V skutočnosti však „hrozí“ iba to, že občania sa budú môcť presvedčiť, že vládnuť sa dá aj inak. Pretože väčší chaos ako Matovič nedokáže vyrobiť asi nik.

09.05.2023 19:00
debata (12)

Svoj diel viny na vzniknutej situácii má aj Eduard Heger, ktorý stál vždy verne po jeho boku. Nikdy nič nekritizoval a voči lídrovi hnutia OĽaNO bol vždy lojálny, vďaka čomu sa stal predsedom vlády. Vzhľadom na svoje „kvality“ by inak nemal šancu dostať sa v politike takto vysoko. Posledné mesiace ukázali, že mu chýbala schopnosť sebareflexie, pretože napokon uveril, že on na to má. Aj preto sa svojho postu držal zubami-nechtami, čo bolo až nedôstojné.

Keď teraz vyhlasuje, že Matovič nie je jeho spojenec a nikdy ním ani nebude, je to smiešne a neúprimné, pretože doteraz sa správal ako nesvojprávny vazal. Hegerove dni v politike sú preto spočítané.

Vládni politici nás minulý týždeň presviedčali, že s príchodom úradníckej vlády hrozí ešte väčší chaos, aký tu bol doteraz. V skutočnosti však „hrozí“ iba to, že občania sa budú môcť presvedčiť, že vládnuť sa dá aj inak. Pretože väčší chaos ako Matovič nedokáže vyrobiť asi nik.

Chybu však urobila ja prezidentka Zuzana Čaputová. Tým že bola príliš zmierlivá a k tomuto kroku sa neodhodlala už v januári, umožnila, aby sa funkčné obdobie vlády v demisii natiahlo na neúmerne dlhý čas. Ak by úradnícku vládu vymenovala už začiatkom roka, dosiahla by okrem iného aj to, že predčasné voľby by sa konali už v júni.

Teraz už musela zatiahnuť ručnú brzdu, pretože nečinnosť by začalo vrhať zlé svetlo aj na ňu. A ísť do budúcoročných volieb s biľagom „tá ktorá to všetko ticho tolerovala“, by bolo pre ňu zničujúce.

Novovzniknutú situáciu si však netreba príliš idealizovať. Okrem SaS ani jedna z politických strán neavizuje, že by chcela vyjadriť podporu Ódorovmu kabinetu. Je zrejmé, že nová úradnícka vláda v NR SR nezíska dôveru a zároveň bude závislá od parlamentu, ktorý voči nej bude nepriateľsky naladený. Prezidentka tak vlastne zjednotila všetky strany proti sebe. Niektorí – ako napríklad Robert Fico – to nepochybne zneužijú.

Novej úradníckej vláde sa pravdepodobne nepodarí presadiť v parlamente ani žiadne zákony. No vzhľadom na to, že poslanci majú zasadať už len tento mesiac a je vysoko nepravdepodobné, že by chceli rokovať uprostred leta, to nie je až taký problém.

Napokon od tejto údržbárskej vlády, ktorá má iba preklenúť obdobie do volieb, asi nik neočakáva nejaké zásadné reformy. V ideálnom prípade môže pripraviť kvalitný rozpočet na rok 2024, prípadne návrhy zákonov, ktoré nový kabinet nájde nachystané v „šuplíku“, no to je asi tak všetko.

Zároveň, ak na ňu budú politické strany príliš útočiť, a ona sa bude správať umiernene, dá sa predpokladať, že jej popularita porastie. Koniec koncov ľudia v prieskumoch často vyjadrujú názor, že by nám mali vládnuť odborníci (čo je do značnej miery reakcia na nefunkčnosť politických strán).

V neposlednom rade netreba zabúdať na to, že v susednom Česku, kde mali tri úradnícke vlády (Tošovského, Fischerovu a Rusnokovu) sa vždy tešili značnej obľube. Únava z politiky je značná aj u nás, a tak neprekvapí ak podobne budú reagovať aj ľudia na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ľudovít Ódor #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda