Prezidentka uprostred politického ringu. Ako hrať a neprehrať?

Ešte ani nevyschlo rozliate mlieko Hegerovho fiaska a na verejnosť presakujú mená nových členov vlády. Do akej miery by mala prezidentka zapájať politických hráčov do tvorby nového kabinetu? Mala rokovať aj s Ficom?

10.05.2023 19:00
debata (8)

Promptnosť vykreslenia kontúr novej vlády naznačuje, že prezidentka bola pripravená na takéto patálie. A to je dobrou správou. Viac otvorenejšej verejnej diskusie by však neuškodilo. Kde však ležia jej hranice?

Vzhľadom na nabrúsený a deštruktívny prístup nejedného hráča v politickom ringu sa dá nájsť porozumenie pre jednostrannosť postupu Prezidentského paláca. Čas sa kráti, problémy Slovenska nemiznú, a tak sa argument rýchleho uchopenia kormidla nezdá byť úplne mimo. Apriórne odmietanie a nepodporovanie vlády odborníkov, bez poznania konkrétnych mien či programového vyhlásenia, politickými lídrami veci tiež veľmi nepomáha. Ako to však pri náročných otázkach býva, všetko má svoje plusy a mínusy

Predstaviteľom politických strán vyhovuje viesť kampaň z opozičných zákopov. Je to násobne jednoduchšie a pohodlnejšie, než mať podiel na zodpovednosti za osud Slovenska. Na druhej strane, kopať a kričať je ľahké (príkladom je Matovičov expresný vzostup a pád). Preto sa nedá príliš očakávať, že by intenzívnejšie a širšie rokovania dospeli k parlamentnej podpore pre Ódorovu vládu.

To však neznamená, že by sa o to prezidentka nemala pokúšať. Prinajmenšom – aj keď len naoko. No uveriteľne. Dúfajme, že stabilita (aj keď len dočasnej a údržbovej) vlády je v jej bezprostrednom záujme. Ak už nie kvôli vláde, tak minimálne kvôli vlastnému politickému prežitiu. To je totiž dnes v stávke viac než kedykoľvek predtým. Zapojenie politických žralokov do procesu kreovania vlády by preto malo zmysel. Ak sa totiž niekto na niečom podieľa, je, pochopiteľne, náročnejšie to kritizovať.

No kto chce s vlkmi vyť, musí s nimi žiť. A práve tu je potenciálna achilovka prezidentky. Doteraz prezentovala kvalitný výkon v pozícií nadstraníckeho aktéra, ktorý si stojí za hodnotami, a nie za záujmami jednej politickej strany. Ocitnúť sa zrazu v ringu s politickými zvermi, ktoré na dennej báze agitujú a vypúšťajú kadejaké bludy do éteru, bude náročnou výzvou. Nemala by však na ňu rezignovať.

Nové výzvy si vyžadujú nové prístupy. A prezidentka by sa im mala postaviť rázne a čelom. Politický kapitál a podporu na to má.

Prezidentku tak čaká neľahká úloha. Sama dobre vie, že Ódorov kabinet sa stane novým slameným panákom pre tých „echtových” panákov z bilbordov. Udržanie podpory novej vlády si bude vyžadovať intenzívnejšiu komunikáciu z jej strany. Ak nechce pohorieť, tak ojedinelé prejavy k zásadným politickým témam by mali dopĺňať častejšie vystúpenia a vysvetľovania postupov jej vlády. Premiérom síce bude Ódor, no „požehnanie” a legitimita kabinetu budú prameniť z Prezidentského paláca. A to by nemala prezidentka podceňovať.

Dnes sa to môže javiť neštandardnou požiadavkou na hlavu štátu, ktorá sa klasicky vníma ako nadstranícky hráč na pomedzí šachovnice politickej hry. Nové výzvy si však vyžadujú nové prístupy. A prezidentka by sa im mala postaviť rázne a čelom. Politický kapitál a podporu na to má. Či aj schopnosti – dajme sa prekvapiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentka #úradnícka vláda #demokracia je diskusia #Zuzan Čaputová