Koniec absurdne nízkym sociálnym dávkam?

To, že oficiálne životné minimum a z neho vypočítané sociálne dávky vôbec nezodpovedajú realite, vie azda každý rozumenejší občan. Politici nad absurdne nízkymi dávkami dlhodobo zatvárajú oči. Teraz konečne prichádzajú analytici Národnej banky Slovenska s návrhom zreálnenia.

13.05.2023 19:00
debata (24)

Parametre výpočtu životného minima boli nastavené ešte v minulom storočí, v roku 1998. V súčasnosti je jeho výška 234 eur. Po zarátaní inflácie sa od júla zvýši na 264,20 eur a dávka v hmotnej núdzi zo 74 eur na „neuveriteľných“ 83,40 eur na jednu osobu. Pre dvojicu s deťmi je to z 192,40 na 216,80 eur. Príspevok na bývanie pre jednu osobu je v zhruba v rovnakej sume. Každému súdnemu človeku je jasné, že z tejto sumy sa nedá vyžiť.

Analytici centrálnej banky navrhujú nový ukazovateľ – ekonomické životné minimum. Nejde o žiadnu prevratnú zmenu, iba sčítali reálne náklady a potreby nízkopríjmových domácnosti (potraviny, energie, doprava, oblečenie) a zapracovali medzinárodné výživové štandardy (OSN). Vyšlo im, že jednotlivec bývajúci v Bratislave v podnájme mal v minulom roku mesačné náklady 819 eur (v roku 2021 693 eur) a v Banskej Bystrici 696 eur. Pre jednotlivca s vlastným bývaním náklady vrástli z 335 eur v roku 2021 na 395 eur v nasledujúcom ro­ku.

Keď si vezmeme, že už od prvého júla infláciou upravené dávky v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie činia spolu zhruba 160 eur, je zarážajúce, s akými číslami odtrhnutými od reálneho života sa v našom štáte pracuje.

My stále žijeme uzavretí v postkomunistickej ideologickej klietke: kto potrebuje pomoc, je „socka“. Je čas, aby sme tento mentálny hendikep konečne prekonali.

Štvorčlenná rodina má samozrejme oveľa vyššie náklady. V minulom roku činili 1 006 eur (v roku 2021 847 eur). Ak rodina býva v podnájme, náklady sa dramaticky zvyšujú – na 1 659 eur z 1 398 v roku 2021, v Banskej Bystrici – na 1 559 eur z 1 327 eur. A rast cien potravín sa v tomto roku vôbec nezastavil. Na Slovensku rastú najrýchlejšie v celej eurozóne.

Pozor stále hovoríme o nevyhnutnej strave a výžive, kvantite – vôbec nie o kvalite a pestrosti. Samozrejme nízka suma sociálnej pomoci by mala motivovať každého človeka, aby sa z nezávideniahodnej situácie čo najskôr dostal. Lenže to nie je tak ľahké. Pokiaľ človek nemá na zaplatenie účtov, ľahko sa môže dostať do dlhovej špirály, pretože bez pokútnych pôžičiek nevie prežiť. Navyše na sociálne dávky sú mnohí odkázaní dlhodobo. Sú totiž nevyhnutnou súčasťou sociálnej pomoci v rôznych životných situáciách. Z absurdne nízkeho životného minima vôbec neplnia – a nemôžu plniť – svoju základnú funkciu. Je to len kozmetická náplasť, aby sa nepovedalo.

Nehovoriac o tom, že pokiaľ človek len čiastočne odkázaný na sociálne dávky, chce žiť aký-taký život, mal by si vedieť zaplatiť moderné civilizačné prostriedky – mobil, internet, televízia, bez ktorých je vylúčený zo spoločnosti.

Moderná spoločnosť je aj o tom, ako vie pomôcť a postarať sa o ľudí v núdzi a o najzraniteľnej­ších. Nikto nevie, kedy bude odkázaný na pomoc. My stále žijeme uzavretí v postkomunistickej ideologickej klietke: kto potrebuje pomoc, je „socka“. Je čas, aby sme tento mentálny hendikep konečne prekonali.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #hmotná núdza #sociálne dávky #NBS #dávky v hmotnej núdzi