Matovič je opäť na koni

Keď pred dvomi mesiacmi Eduard Heger opúšťal Igora Matoviča, myslel si, že OĽaNO zvoní umieračik. Karta sa obrátila, dnes drží čierneho Petra v rukách predseda Demokratov.

17.05.2023 20:00
debata (15)

Volebné preferencie strany, ktorá si trúfala by lídrom na pravom krídle, sú pod hranicou piatich percent a nezadržateľne padajú dole. Heger volá o pomoc, nikto mu všetko nechce hodiť záchranné lano. Ani PS, ani KDH, ani SaS. Nečudujme sa, kto by sa chcel spájať s expremiérom, ktorého vláda musela skončiť pre korupčný škandál. Pritom posledné dve menované strany nie sú na tom bohvieako a iba tesne sa držia nad hladinou zvoliteľnosti.

Demokrati vedia, že keď nenájdu spojenca, v politike končia. Naopak Matovič, ktorého vnímali ako balvan na nohe, vstal z „mŕtvych“. Hoci je stále najnedôveryhodnejší politik a veľa ľudí ho vníma ako babráka, druhým dychom dodávajú, že má v niečom pravdu a niekedy povie na plné ústa to, čo sa iní neodvažujú. Preto sa o svoju budúcnosť nemusí obávať.

A po rozpade Aliancie k sebe môže prichýliť SMK na čele so svojou bývalou pravou rukou Györgyom Gyimesim a ašpirovať opäť na dvojciferný výsledok vo voľbách.

Rozpad Aliancie je určitá šanca aj pre Demokratov. Je šanca spojiť sily s Mostom-Híd a Maďarským fórom. Prekročenie piatich percent sa potom javí ako reálne. Ak k tomu pridáme možnosť predsa len zbratania sa s modrými Mikuláša Dzurindu, nádej žije.

Napriek tomu, že bývalý líder SDKÚ sa s Miroslavom Kollárom a Hegerom poriadne rozkmotril. Pragmatik Dzurinda si je však dobre vedomý, že jeho novej strane s neznámymi ľuďmi hrozí poriadna blamáž. A to si dvojnásobný expremiér na konci politickej kariéry určite neželá.

Posledná možnosť je spoločná kandidátka s OĽaNO. Lenže zoberie Matovič znovu Hegera a Naďa pod svoje krídla, keď ho nedávno zradili? A navyše Miroslava Kollára, ktorý ho ako prvý z koalície začal tvrdo kritizovať? Ak áno, tak si to poriadne vychutná a nebude to zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #demokrati #Igor Matovič #Eduard Heger #SASKA