Orbánov ťah na Slovensku nevyšiel

Krvopotnému spájaniu maďarských strán je nadobro koniec. Most-Híd odchádza. Inak to nemôže byť. Nie je to iba György Gyimesi, ktorý vyhĺbil hlbokú brázdu. Naopak, politik, ktorý vyrástol po boku Igora Matoviča, iba odhalil dlhodobo neprekonateľné rozkoly.

18.05.2023 19:00
debata (6)

Most-Híd bol vždy stranou spájania: Maďarov, Slovákov, Rusínov, Rómov či liberálov a konzervatívcov. Na tom bol postavený duch tejto strany, ktorú založil Béla Bugár po vynútenom odchode z SMK. Aj preto Most-Híd zbieral hlasy po celom Slovensku a jeho preferencie sa rovnali niekdajšej jednej spoločnej etnickej maďarskej strane.

Po tom, čo sa Most rozhodol realizovať – a zdôraznime, že úspešne pre celú maďarskú menšinu – ciele v koalícii so Smerom, preferencie strany začali prudko klesať. Béla Bugár aj po zbytočnej kandidatúre za prezidenta v roku 2019 stratil na atraktívnosti a odchod politického matadora do dôchodku bol spečatený. Nasledoval svojich večných rivalov Miklósa Duraya a Pála Csákyho. Lenže aj bez nich sa strany reprezentujúce hlavne maďarskú národnosť na Slovensku nikdy nedokázali zlúčiť. Spojiť áno, no nie zlúčiť do homogénneho celku ako v 90. rokoch.

Vtedy ich spájala vidina presadzovania práv maďarskej menšiny. Lenže tie sú naplnené. Spolu s Maďarskom sme súčasťou spoločného priestoru EÚ. Aj občania maďarskej národnosti volia už podľa ideových preferencií, je jedno, či ide o občianske strany, alebo strany postavené na etnických záujmoch. Niet lepšieho dôkazu ako fakt, že Aliancia iba s námahou atakovala vo volebných prieskumoch päťpercentnú hranicu. V posledných mesiacoch, keď rozkoly silneli, ju dokonca predbehlo aj Maďarské fórum vedené odídencom z Mostu – Zsoltom Simonom.

Aj Gyimesiho orbánovské sny dokážu voličovi maďarskej národnosti k plnej spokojnosti splniť Matovič s Ficom.

Aj to bol pravdepodobne dôvod, prečo konzervatívne krídlo Aliancie na čele s Krisztiánom Forróom a Józsefom Berényim silou-mocou chcelo angažovať v súčasnosti najvýraznejšieho slovenského politika maďarskej národnosti Györgya Gyimesiho. Nech už si o jeho témach, výrazových prostriedkoch, náklonnosti k Viktorovi Orbánovi myslíme čokoľvek, rozhodne mu nemožno uprieť určitý politický talent. Pri Matovičovi už nemal dostatočný priestor na „rozvoj“, potrebuje voličov výlučne maďarskej národnosti.

Tak či onak ani Gyimesi negarantuje oslabenej Aliancii účasť v Národnej rade. Je tu však príležitosť, že ho opätovne spolu s ďalšími členmi, zvlášť s Berényim, vezme na kandidátku OĽaNO Matovič, ktorý sympatie k SMK nikdy netajil.

S Mostom to vyzerá biednejšie. Vlastne ani neexistuje, zanikol. Bývalí členovia museli „vytunelovať“ MKDA a pretransformovať na nový Most-Híd. Samostatne je strana bez šance. Kto jej podá pomocnú ruku? Bývalý člen, ktorý po vstupe Bugára do koalície s Ficom stranu opustil, Zsolt Simon? Alebo spoja ambície s Hegerovými Demokratmi či s Dzurindovými Modrými, ku ktorým majú ideovo najbližšie?

Voličom maďarskej národnosti to môže byť jedno. “Maďarské“ strany im už neposkytujú žiadnu exkluzivitu. Ich budúcnosť, rovnako, ako aj ostatných občanov SR, závisí od politiky celoslovenských strán. Aj Gyimesiho orbánovské sny im dokážu k plnej spokojnosti splniť Matovič s Ficom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #OĽaNO #Béla Bugár #György Gyimesi #Aliancia - Szövetség