Ruskí osloboditelia - neonacisti

Rusko ochutnalo vlastnú „medicínu”. Légia Sloboda Rusku prerazila hranice pri Belgorode a poukázala na slabiny „neporaziteľného” Ruska. O čo išlo? A prečo to má aj svoje „chybičky krásy”?

24.05.2023 19:00
debata (29)

V pondelok prešli cez ruské hranice a zopár dedín desiatky proukrajinských bojovníkov z légie Sloboda Rusku. Svojím útokom spôsobili paniku na ruskej strane, ktorá vyhlásila protiteroristickú operáciu a viaceré dediny evakuovala.

Légia Sloboda Rusku svojou malou „špeciálnou oslobodzovacou operáciou” zasadila Rusku nemalú ranu. Dokázala totiž, že ruské hraničné priechody sú mizerne chránené, keď cez ne s ľahkosťou prejde zopár desiatok oponentov. Ruská armáda by tak mala posilniť hranice, čo zas znamená odsun istej časti jednotiek z dobytého ukrajinského územia. To v čase napätia a obáv z protiofenzívy nie je pre Rusov dobrou správou.

Významná rovina útoku spočíva aj v jej kapacite naštrbiť vzťahy medzi ruským ministerstvom obrany a jeho rivalmi (najmä Prigožinom). Ten totiž opakovane ukazuje na neschopnosť oficiálneho vedenia (okrem Putina) a nedostatočnú podporu. Teraz má v rukách ďalší náboj. Relatívna ľahkosť, s ktorou légia prerazila cez slabo bránené priechody, príliš nesvedčí o kompetentnosti ministerstva obrany. Úspešnosť útoku tak spočíva najmä v psychologickom vplyve na morálku už takých demoralizovaných ruských okupantov.

Ako to však neraz býva, operácia má aj svoje temné stránky. Lídrom légie Sloboda Rusku je Denis Kapustin, známy a v tomto prípade skutočný neonacista. Légie navyše využívali pri útoku aj západnú techniku. Otázkou tak je, či výhody operácie prevažujú nad mínusmi. Napriek tomu, že sa Kyjev dištancuje od účasti na tejto akcii, je málo pravdepodobné, že by sa bez jeho spolupráce uskutočnil.

Ako externým pozorovateľom sa nám môže zdať využitie neonacistickej skupinky celkom za čiarou. Ak by sme však boli dennodenne ostreľovaní a žili v neustálom strachu zo straty života, asi by sme sa na to pozerali inak.

Vyhranenejšie hlasy by mohli machiavelisticky argumentovať, že zastavenie ruskej agresie si vyžaduje akékoľvek efektívne prostriedky. Teda napríklad aj využitie neonacistov, ktorí chcú bojovať a podporovať obranu Ukrajiny. Na strane druhej však možno oponovať tým, že takýmito akciami zo strany miniskupinky neonacistov Ukrajinci len zbytočne nahrávajú ruskej propagande a báchorkám o tom, že bojujú proti nacizmu. Pozitívny ohlas to nebude mať ani na Slovensku, kde tejto fiktívnej verzii príbehu verí nejeden z nás.

Realitou je však aj to, že Ukrajincom zrejme príliš nezáleží na tom, čo si o nich myslia v Rusku. Prvoradé je vyhnať ruských okupantov z ich domoviny a zabrániť vyvražďovaniu civilistov. V mene dosiahnutia tohto účelu im teda zrejme až tak neprekáža, keď na to využijú aj malé skupiny radikálov, ktorí sú ochotní im pomôcť. V taktickej rovine tak minioperácia légie Sloboda Rusku zožala úspech. Zasiahla achilovku Kremľa a zrejme prispeje k oslabeniu iných častí frontu.

Ako externým pozorovateľom sa nám môže zdať využitie neonacistickej skupinky celkom za čiarou. A skutočne to nie je v poriadku. Ak by sme však boli dennodenne ostreľovaní a žili v neustálom strachu zo straty života, asi by sme sa na to pozerali inak.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Légia Sloboda Rusku