„Úprimnosť“ v rodine podľa Krajniaka

Svetový unikát vyplácania rodičovského dôchodku (príspevku detí k dôchodkom rodičov) sa stáva v týchto týždňoch realitou. Nielenže je výsostne nespravodlivý, pretože kto deti nemá či ak pracujú v zahraničí, nemá naň nárok, no zdá sa, že je na hrane zákona o osobných údajoch, ak ho priamo neporušuje.

25.05.2023 20:00
debata (27)

Totiž v informácii o výške príspevku sa rodičia dozvedia, koľko ich dospelé a samostatné dieťa zarába (presnejšie výšku vymeriavacieho základu). Opačne to platiť nebude. Hoci mnohí rodičia vedia, ako si syn alebo dcéra vedú, nie každý má s nimi vrelý vzťah, dlhodobo sa nestýkajú a nekomunikujú, ak aj dobre vychádzajú, do toho, kto koľko zarába, nikoho nič nie je, ani matku a otca. Dokonca sa o výške platu dozvedajú aj nevlastní rodičia. Alebo sa členovia rodiny dozvedia, že otec skrýval nemanželské dieťa.

Súdny dvor označil mzdu za osobný údaj a vzťahuje sa tak k tomuto údajú Všeoebcné nariadenie o ochrane údajov, známe GDPR. Hoci sa Sociálna poisťovňa bráni, že musela každému dôchodcovi zdôvodniť, ako došla ku konkrétnej sume, na konečný verdikt o „zákonnosti“ si budeme musieť počkať. Podľa SaS hrozí Slovensku pokuta 20 miliónov eur. Je to opäť klasické pokrytectvo slovenských politikov. Dôchodcovský experiment vláda schválila v dobe, keď v nej ešte sedeli liberáli Richarda Sulíka. Prečo neprotestovali? Spa­li?

Bez ujmy neostanú ani medziľudské vzťahy, nielen medzi rodičmi a deťmi. Niežeby sa seniori vzájomne zdôverovali, aké majú dôchodky, predsa len otázka, kto si o koľko prilepší, či čia dcéra a syn sú na tom dobre, zaseje semienko závisti.

Priemerný rodič dostane 25,50 eura mesačne, ročne 306,20 eura, no nie každý si polepší o túto sumu. Niekto menej, niekto viac. A až 240-tisíc penzistov nedostane ani cent. Deti, ktorým medzitým rodič zomrel, si musia nárokovať dávku u Sociálnej poisťovne, lebo inak už z ich mzdy celoročne strhnutá suma zostane bez povšimnutia vo vrecku poisťovne.

A prečo sa celá dávka mimoriadne vyplatí naraz za celý rok? Nuž nie iba pre drahotu potravín, ale najmä preto, lebo sa blížia voľby a poctivých voličov z radov seniorov treba dostať na svoju stranu (Sme rodina, OĽaNO, Demokrati).

Dôchodcovia sa tomu v čase drahoty určite potešia, len zabúdajú, že je to pasca. Už teraz sa po valorizácii dôchodkov od 1. júla ozývajú hlasy, že dôchodkovému systému hrozí kolaps. Nuž ak nebude na výplatu plnej sumy, tak čo keby sa na dôchodky rodičov poskladali deti? Otvorili sme Pandorinu skrinku.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #dôchodkový systém #rodičovský dôchodok #valorizácia dôchodkov