Bratislava - hlavné mesto konzumu

V Bratislave otvorili najväčšie nákupné centrum na Slovensku. Opäť. Nebolo by na tom nič zvláštne, ide predsa o hlavné mesto a každý tak nejak očakáva, že práve tu sa budú ako na striebornom podnose koncentrovať všetky slastné výdobytky práce, ktoré globálna trhová ekonomika ponúka. Otáznikov však nad nami visí viacero.

26.05.2023 19:00
debata (19)

Problémom je, že ľudia na druhej strane sveta, ktorí za svoju prácu dostávajú doslova drobné, zrejme podobnú eufóriu ako po nákupoch bažiaci Slováci neprežívajú. A nadnárodné korporácie ďalej profitujú. Z ich lopoty a z našej túžby po ďalšej dávke dopamínu z výhodného nákupu.

Rozšírená verzia Eurovea City nám pritom neponúka málo. Až 85-tisíc štvorcových metrov nákupnej plochy, ktorej dominuje hlavné lákadlo v podobe írskeho reťazca Primark. Množstvo „rýchlej“ a lacnej módy, po ktorej siahnu najmä menej majetní Bratislavčania či návštevníci hlavného mesta. A ak to niekomu nestačí, k dispozícii je aj obrovský foodcourt, kde sa pohodlne naraz naobeduje vyše tisíc ľudí. Jednoducho unikát. A ešte k tomu zabalený v krásnej darčekovej krabičke zo skla a železobetónu.

To, že ide o skutočný unikát, potvrdil počas slávnostnej „otváračky“ druhej časti Eurovea City aj starosta Ružinova Martin Chren. „Je jeden ukazovateľ, v ktorom sme úplne najlepší na Slovensku a pravdepodobne aj na svete,“ pochválil sa vo svojom príhovore. Narážal pritom na státisíce štvorcových metrov, ktoré sú v jeho mestskej časti zastavané obchodmi.

Chren pritom neúmyselne potvrdil, že Bratislava je skutočne závislá od peňazí pritekajúcich z tak často kritizovaného biznisu, ktorý devastuje nielen ľudské životy, prírodu a áno, aj naše peňaženky. A nielen to. Dokonca podľa neho ide o „mestotvorný prvok“, ktorý nás všetkých spája.

Po slávnostnom otvorení ďalšieho a zároveň najväčšieho „nákupného raja“, ktorý určite nebude posledný v poradí, sa tak už nikto nebude môcť uraziť, ak Bratislavu označíme prívlastkom, ktorý sa jej skutočne hodí. Hlavné mesto konzumu – platí to minimálne na Slovensku a možno aj v strednej Európe.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #móda #nákupné centrum #konzum #obchodné centrá #eurovea city