Pomôže Mikloško KDH k návratu do parlamentu?

Návrat Františka Mikloška na kandidátku KDH je nepochybne veľkým prekvapením. Po tom, čo v r. 2008 hnutie opustil, by asi len málokto predpokladal, že o 15 rokov sa vráti späť. Možno to vnímať aj ako signál, že Slovensko sa opäť raz ocitlo na križovatke a situácia je veľmi vážna.

29.05.2023 19:00
František Mikloško Foto: ,
František Mikloško
debata (35)

Zároveň je to dosť negatívne vysvedčenie pre slovenskú politiku, že za celé to obdobie nebola schopná zo svojich radov vygenerovať novú politickú tvár, ktorá by dokázala osloviť konzervatívneho voliča, a musí staviť na barda.

Namiesto serióznych politikov zo starej školy sa vyrojili populisti rôznych odtieňov, ktorí s obľubou hrajú na národnú strunu a radi sa zaštiťujú kresťanskými hodnotami. Pritom v nich nie je nič autentické, ide buď o kalkul (Boris Kollár) alebo sú to extrémisti, ktorí potrebujú túto rétoriku, aby zakryli prázdnotu, ktorá sa v nich skrýva.

Návrat Františka Mikloška na kandidátku KDH možno vnímať aj ako signál, že Slovensko sa opäť raz ocitlo na križovatke a situácia je veľmi vážna. Zároveň je to dosť negatívne vysvedčenie pre slovenskú politiku, že za celé to obdobie nebola schopná zo svojich radov vygenerovať novú politickú tvár, ktorá by dokázala osloviť konzervatívneho voliča, a musí staviť na barda.

S Mikloškom prichádza do slovenskej politiky späť slušnosť a zodpovednosť za krajinu, ktorá sa z nej takmer vytratila. To nie je žiadne staromilstvo, len konštatovanie, že tieto hodnoty tu chýbajú.

Ide o to, či po toľkých rokoch, keď pravicu na Slovensku zastupovali buď ľudia vnímajúci politiku čisto ekonomickou optikou (Sulík), alebo z nej urobili cirkus (Matovič), tu vôbec zostalo aspoň torzo vyhranených konzervatívcov, pre ktorých slová ako tradícia, národ a vlasť nie sú iba prázdne frázy.

Ako ukazujú prieskumy, KDH sa pohybuje stále okolo päťpercentnej hranice zvoliteľnosti, čiže určitý potenciál tu existuje, teraz pôjde o to presvedčiť ľudí, že takáto jasne hodnotovo vymedzená politika patrí na parlamentnú pôdu.

Pre časť ľudí, ktorí naskočili na vlnu lacného nacionalizmu, je KDH príliš proeurópske. Táto schizofrénia sprevádza KDH od samého začiatku, keď sa z hnutia odštiepili klepáčovci. Presvedčiť ľudí, že obhajovať slovenské záujmy a zároveň zotrvávať na európskej pôde, nie je žiaden protiklad, je pre KDH veľkou výzvou.

Večným problémom KDH je to, že pre niekoho je málo, a pre iného zasa príliš konzervatívne. Hľadanie optimálnej cesty je nepochybne náročné. Stavať politiku len na niektorých kultúrno-etických otázkach, ako sú interrupcie, by bolo veľmi kontraproduktívne (stačí sa pozrieť kam to dopracovala Anna Záborská, ktorá celú svoju politickú činnosť zredukovala len na túto jednu jedinú vec), no zároveň kresťanskí demokrati nemôžu tieto otázky zo svojej agendy úplne vypustiť.

Robiť hodnotovú politiku v prostredí, kde momentálne vládne bezbrehý populizmus, je nepochybne veľmi náročné. OĽaNO bude pre KDH ťažkým súperom.

KDH sa však môže odvolať na svoju tradíciu, regionálne štruktúry a v neposlednom rade na to, že v minulosti výraznou mierou prispelo k porážke Mečiara. Ľudí však bude musieť presvedčiť o tom, že má vo svojich radoch kvalitných odborníkov, ktorí dokážu kompetentne riadiť štát. Naozaj ich má?

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #František Mikloško #konzervatívci