Skončíme so samaritánstvom pre lekárov? Existuje jeden liek

Minister zdravotníctva Michal Palkovič potvrdil šíriacu sa špekuláciu. Ambulantné pohotovosti budú otvorené už iba do ôsmej večer, o dve hodiny menej. Dôvod je jasný, chýbajú lekári.

30.05.2023 20:00
debata (18)

Niektoré pohotovosti pre deti dokonca skončia už v lete, počas roka sa majú zredukovať z 54 na 40. Skrátenie pracovného času o dve hodiny síce vôbec nerieši otázku počtu lekárov a sestier, no mnohým sa odľahčí. Ťahajú od rána do desiatej a na druhý deň ráno o siedmej nastupujú do ambulancií. Odpočinok je minimálny.

Keď k tomu pripočítame, že 50 % z nich je v dôchodkovom veku, je zrejmé, že aj dve hodiny môžu mať zásadný význam. Nečudujme sa, že ak sa nič nezmení, viacerí starší lekári to "zabalia“. A niet ich kým nahradiť. Iba pediatrov chýba 229.

Lenže pravdu majú aj nemocniční lekári. Ťarcha sa prenesie na ich plecia. Pritom tiež pracujú popoludní aj v noci. Aj v nemocniciach chýbajú lekári, pri pacientoch niekto musí byť. Podľa OECD naše urgentné príjmy sú vyťažené najviac zo všetkých 38 členských krajín. Veľakrát zbytočne, čo vyťažuje slúžiacich lekárov, ktorí sa z prepracovanosti neraz dopúšťajú chýb…

Lekárov je dlhodobo málo, v ambulanciách i nemocniciach. Existuje na to liek, dá sa podať okamžite. Otvorme konečne trh lekárov a sestier zdravotníkom z Ukrajiny, Srbska i Bieloruska, Ruska (z diktatúr odídu radi) či Kazachstanu. Jazykové bariéry sú minimálne. Prestaňme im hádzať polená pod nohy nezmyselne náročnými skúškami (ktoré by nezvládli ani slovenskí lekári) a byrokraciou. Keď to ide v Poľsku, prečo nie u nás? Nevyhovárajme sa iba na predpisy EÚ. Pri pediatroch z Ukrajiny určité zjednodušenia už nastali.

Nejeden slovenský lekár, keď sa mu naskytne šanca, ufujazdí bez mihnutia oka na Západ. Opačne to pre naše nízke platy nefunguje. Prečo ich teda stále chováme v bavlnke? Ide tu o pacientov a zdravie, prestaňme sa hrať na samaritánov našich lekárov a sestier.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba