Svitá na súdoch na lepšie časy?

Nedôvera v súdny systém na Slovensku je dlhodobo veľká. Je jasné, že naše súdnictvo potrebuje zmenu. Aj preto môžeme súdnu reformu, ktorá s päťmesačným meškaním štartuje 1. júna, iba privítať.

31.05.2023 20:00
debata (3)

O tom, do akej miery má byť súdnictvo reformované, čo sú jeho najpálčivejšie problémy, sa viedli od začiatku vypäté debaty. Pre bývalú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS, predtým Za ľudí) súdna reforma bola alfou a omegou. Začala rázne, takmer nechcela nechať kameň na kameni. Nečudujme sa, reforme sa začala venovať už v tretej Ficovej vláde (vtedy za Most-Híd).

Vhod jej prišiel plán obnovy, z ktorého nečakane padli „z neba“ státisíce miliónov eur (ktoré budeme musieť neskôr splatiť, požičala si EÚ ako celok).

Hoci Kolíkovej pôvodný koncept narazil hneď na začiatku na odpor, nakoniec základné princípy prešli: špecializácia sudcov, digitalizácia a redukcia súdov. Z 54 okresných súdov zostalo 36. Pracoviská na zrušených, často veľmi malých a zbytočných, súdoch zostávajú, sudcovia sa však budú špecializovať podľa agendy (na rodinnoprávnu, občianskoprávnu, trestnoprávnu). To sa týka aj nových mestských súdov v Bratislave, čo je hádam najväčšia zmena (okrem vzniku správnych súdov).

Počet krajských súdov nakoniec zostal zachovaný. Šepkalo sa, že bývalá ministerka sa tak vehementne zasadzovala za ich zoštíhlenie preto, aby mohla vymenovať predsedov nových krajských súdov (po výberovom konaní).

Čo môže očakávať občan? Okrem toho, že so štátom sa po novom bude môcť súdiť na jednom z troch správnych súdov a budovy súdov budú vynovené (na rekonštrukciu ide z plánu obnovy 190 miliónov eur a 30 až 40 miliónov na digitalizáciu), prevratné zmeny v horizonte mesiacov a roka očakávať nemôže. Teda okrem Bratislavčanov, kde nastáva veľký presun sudcov a sťahovanie tisícok strán spisov, a preto sa nebude pojednávať možno celé leto.

Ako špecializácia zrýchli súdne konania, si musíme počkať. A či nastane aj zlepšenie spravodlivosti, nie je vôbec zaručené. Pretože spravodlivosť nezávisí iba od systému, ale aj od ľudského faktora.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba