Začnú ceny potravín klesať? Ak funguje trh, tak by mali

Vysoké ceny potravín trápia všetky krajiny únie. Potvrdili to najnovšie údaje Eurostatu. Oproti roku 2015 vzrástli ceny v apríli 2023 v EÚ priemerne o 41 percent. Slovensko ako obyčajne dopadlo horšie, ceny sa zvýšili o 63 %. Napodiv nie sme na poslednom mieste, tam kraľuje Orbánovo Maďarsko, kde potraviny zdraželi o neuveriteľných 105 %.

01.06.2023 19:00
debata (30)

Ako si dobre pamätáme, ceny potravín začali prudko akcelerovať smerom nahor na jeseň 2021, keď sa objavili prvé špekulácie na trhu s elektrinou a plynom, aby úplne vystrelili po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Prečo však u nás rástli rýchlejšie ako v Česku (o 54 %), Rakúsku (o 33 %), Nemecku (o 46 %) alebo Slovinsku (o 41 %), nehovoriac o ostatných krajinách západnej Európy?

Odpoveď je jednoduchá. Obchodné marže našich reťazcov sú privysoké. Vieme to, no zatiaľ s nimi nedokážeme nič urobiť. Na trhu je málo „hráčov“, konkurencia mizivá. Podozrenia z rôznych kartelových dohôd aj zo strany politikov sú preto na mieste. Politici by mali skôr ponúkať riešenia, ako bedákať nad príčinami. A tam habkajú.

Ideálnym riešením by bol vstup ďalších reťazcov na slovenský trh – napríklad z Poľska. Jedine konkurencia totiž môže vytvoriť tlak na zníženie cien. A v Poľsku napriek tomu, že tam ceny rástli rovnako ako na Slovensku, sú predsa len stále hmatateľne nižšie. No často aj v Nemecku, a to v identických reťazcoch, ktoré pôsobia na Slovensku. Dokonca zo susedného Česka chodia ľudia nakupovať do Nemecka a na severe – rovnako ako aj u nás – do Poľska. To, že v Nemecku sú platy na úplne inej úrovni, netreba pripomínať.

Neexistuje žiadny dôvod, aby ceny potravín naďalej rástli či dokonca zostali na veľmi vysokej úrovni. Začnú klesať? Ak platia trhové pravidlá, tak by mali. Ak sa tak nestane, je čas na „opravu“ trhu.

Exminister sociálnych vecí Milan Krajniak s požehnaním svojho straníckeho šéfa Borisa Kollára prišiel s myšlienkou vytvorenia štátneho reťazca. Určite by takáto konkurencia, kde by sa umelo nenavyšovali ceny „nekresťanskými“ maržami obchodníkov, pomohla. Lenže dať dokopy celú sieť od poľnohospodárov cez potravinárov až po obchodníkov a konkrétne predajné miesta nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Kto by to robil? A dokázal by takýto štátny reťazec či sieť zabezpečiť dostatočne pestrú ponuku, nielen lacné ceny? Nový minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš nechce zatvárať oči pred vysokými cenami potravín. Navrhuje zavedenie potravinových šekov alebo kariet, ktoré by sa dali použiť na nákup vybraných druhov potravín. Určené by boli ľuďom ohrozených chudobou. Dobre, tým v hmotnej núdzi by to pomohlo, rovnako ako charitatívne potravinové banky (ktoré sú viac využívané v USA a vo Veľkej Británii). Lenže ako by to znížilo ceny potravín? Ako by to prospelo priemernej rodine či priemerne zarábajúcemu človeku, ktorý má hlboko do vrecka?

V Česku ministerstvo pôdohospodárstva vytvorilo medzirezortnú skupinu, ktorá má preskúmať vysoké ceny potravín. Koncom mája však antimonopolný úrad po rozsiahlom šetrení prišiel k záveru, že žiadne neprimerané marže neexistujú a trh funguje prirodzene. Čaká sa ešte na konečné závery obchodnej a potravinárskej inšpekcie.

Uvidíme, či je to tak aj na Slovensku (a v celej EÚ). Ceny elektriny, plynu aj obilnín prudko klesli, až na takmer predcovidovú dobu, ceny ropy sú stabilizované. Neexistuje žiadny dôvod, aby ceny potravín naďalej rástli či dokonca zostali na veľmi vysokej úrovni. Začnú klesať? Ak platia trhové pravidlá, tak by mali. Ak sa tak nestane, je čas na „opravu“ trhu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #inflácia #eurostat #ceny potravín