V krajine, kde podvádza aj premiér, sa nemožno čudovať, že diplomovky sú na predaj

V krajine, kde titul podvodom získal premiér, predseda parlamentu i minister školstva, sa ani nemožno čudovať, že akademická česť a hrdosť sa veľmi nenosia. Naopak, v krajine, kde je najdôležitejší honor, je jedno, ako sa kto k titulu dopracuje. Aj preto sa tu celé roky toleruje písanie diplomových prác na zákazku. Tomu by však v dohľadnom čase mal byť koniec.

05.06.2023 20:00
debata (18)

Keďže proti plagiátorstvu existujú programy, ktoré ľahko odhalia toho, kto podvádza, tak si študenti, ktorým sa nechcelo tráviť dlhé hodiny písaním záverečných prác, našli skratku. Zaplatia zhruba od 600 do 1 000 eur a dostanú hotovú prácu. Z písania bakalárok a diplomoviek sa stal doslova biznis, a tak na Slovensku vznikli viac ako dve desiatky agentúr, ktoré sa mu venujú.

Azda najsmutnejším aspektom tohto podvodu je skutočnosť, že práce píšu často akademici, ba dokonca i samotní školitelia. Z pohľadu mladého doktoranda, ktorého príjem je len o trochu vyšší ako minimálna mzda, je to jednoduchý spôsob, ako si prilepšiť.

Pre spoločnosť ako celok to však má devastačné účinky, keďže brány VŠ opúšťajú absolventi, ktorí sú presvedčení o tom, že zákony sa dajú obísť. Stačí mať len dostatok peňazí. Predstava, že mladá krv prinesie aj zmeny k lepšiemu, sa tak javí ako veľmi naivná…

To, že ministerstvo školstva začalo správne konanie voči trom firmám predávajúcim záverečné práce, je nepochybne pozitívny krok. No vzhľadom na to, že tento fenomén je známy minimálne 15 rokov, je na mieste otázka: Čo robilo doteraz?

Odhaduje sa, že zhruba 20 % absolventov takýmto spôsobom podvádzalo. To znamená, že za ten čas boli odovzdané desiatky tisíc bakalárskych a diplomových prác! Akú kvalitu práce asi títo ľudia dosahujú na svojich pracoviskách, na ktorých je podmienkou vysokoškolské vzdelanie? Nuž a podľa toho to u nás aj vyzerá…

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomové práce #diplomová práca Borisa Kollára #diplomová práca Igora Matoviča