Otvorí nám odpálenie priehrady konečne oči?

Rusko je teroristický štát. Ak niekto doteraz pochyboval, tak dnes to musí vidieť aj slepý. Odpálenie priehrady Nová Kachovka je enormnou humanitárnou a ekologickou katastrofou. Zatiaľ čo sa Rusko primitívne vykrúca, indície a fakty hovoria jasne - agresori nemajú žiadne zábrany.

06.06.2023 19:00
debata (137)

V utorok nás zaplavili správy o zničení Kachovskej priehrady. Priehrada na Dnepri (pod ruskou kontrolou) zadržiavala vodu v objeme 18 kubických kilometrov. Tento moloch sa počas utorka valil na desiatky obcí a miest. Počas dňa prebiehala evakuácia „podporovaná" ruským ostreľovaním – jednoducho niečo odporné a ohavné.

Rozsah katastrofy, ktorú zapríčinili, si uvedomujú aj Rusi. Cez Peskova sa vyviňovali – vraj to je ukrajinská sabotáž s cieľom odrezať prístup Krymu k vode. Napriek tomu existuje viac než dosť indícií, že ide o ďalšie sprosté klamstvo. A to aj bez ohľadu na argument, že pre Putinov režim je lož pracovnou metódou.

Prečo Rusi? Lebo načasovanie a defenzíva. Ukrajina pripravovanou protiofenzívou nesmierne znervózňuje Rusov. Odpálenie priehrady je až poetickou metaforou toho, ako Rusom rupli nervy. Ak by platil argument, že Ukrajinci chceli odstaviť Krym od vody, tak by to spravili už dávno – v úvode vojny, keď Rusi po získaní južnej Ukrajiny odstránili „zátku” (brániacu prietoku vody na Krym) a keď ovládali pravý breh Dnepra v Chersone. Aj preto neexistuje žiaden rozumný a vecný argument, prečo by si Ukrajinci pod sebou podpíli konár. Ich cieľ je jasný – oslobodiť svoju domovinu od ruských okupantov. A nie ju samovražedne ničiť a spôsobovať ekologické katastrofy.

Všetky relevantné argumenty naznačujú, že išlo o ruskú defenzívnu „špeciálnu zaplavovaciu operáciu". Zatopenie polí a obcí zabraňuje postupu ukrajinských síl na ľavý breh Dnipra. Valiaca sa voda zároveň postihla viaceré ostrovy na rieke, ktoré ovládali Ukrajinci. Ďalší argument spočíva v jednoduchom fakte – priehradu mali pod kontrolou Rusi. V posledných mesiacoch ju zároveň vedome dopúšťali – hladina dosahovala najvyššie rekordy za posledné desaťročia.

Odpálením priehrady zašli Rusi priďaleko. Po masakroch civilistov v Buči, Irpine či po únosoch ukrajinských detí ide o ďalší príklad zločinov proti ľudskosti a ohavného porušovania Ženevskej konvencie. Rusko je skrátka teroristický štát.

O ruskej vine svedčí aj ich kostrbatá (no žiaľ na Slovensku efektívna) propaganda. Tá počas dňa prešla naratívnym vývojom od „nič sa nestalo” cez „vyskytla sa trhlinka” až po príbeh, že „je to katastrofa, za ktorú môžu Ukrajinci”. Ruská propaganda je ako strela z brokovnice – do éteru vypúšťa rôzne protirečivé verzie, ktorých účelom nie je presvedčiť, ale zasiať pochybnosti. To isté sa deje aj v tomto prípade. Nesadnime jej na lep.

Aj v kontexte kritického myslenia a prístupu sa situácia javí jasná ako facka. Je to prípad súci na Occamovu britvu – najmenej zložitá a kostrbatá verzia je s najväčšou pravdepodobnosťou aj tou reálnou. Výsledok zvažovania argumentov za a proti hovorí jasne v neprospech ruskej verzie príbehu. Odpálením priehrady zašli Rusi priďaleko. Po masakroch civilistov v Buči, Irpine či po únosoch ukrajinských detí ide o ďalší príklad zločinov proti ľudskosti a ohavného porušovania Ženevskej konvencie. Rusko je skrátka teroristický štát.

Keď má Putinov režim plnú papuľu „mieru” a „oslobodzovania”, znamená to len jediné – „oslobodzovanie” krajiny od ľudských životov. Je najvyšší čas sa zobudiť a prestať drukovať agresorovi, ktorý nemá žiadne hranice. Len imperialistické ambície, pri ktorých život, mier, sloboda či životné prostredie nemajú hodnotu ani priestor.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #teroristický štát #Kachovská priehrada #Nova Kakhovka