Vojna o Bory zažehnaná, boj pokračuje

Štát a Penta nateraz zakopali vojnovú sekeru. Ministerstvo zdravotníctva, VšZP a Nemocnica Bory si nebudú posielať cez médiá štipľavé poznámky. Rokovania budú prebiehať za zatvorenými dverami. No ďalším sporom sa v budúcnosti nevyhnú.

06.06.2023 20:00
debata

Zúžiť spor iba na zazmluvnenie zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Bory štátnou poisťovňou by bolo naivné. Hrozba, že z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) húfne odídu lekári a sestry na Bory sa nenaplnila. Lákavej ponuke neodolali zatiaľ skôr zdravotníci z menších miest. Lenže to nič nemení na fakte, že lekárov a sestier je málo, platy majú vysoké a potrební sú v každej nemocnici, aj v štátnych, inak je ohrozený ich chod.

Preto by bolo lepšie, keby prišli na Bory lekári zo zahraničia, zvlášť slovenskí z Česka, kde sa chystajú v zdravotníctve veľké škrty.

Navyše, nech už si súkromná nemocnica vyberá čerešničky na torte nášho zdravotníctva, bez koncovej univerzitnej nemocnice sa nezaobíde. Ak tam budú chýbať lekári, trpieť budú aj Bory.

Minister zdravotníctva i generálny riaditeľ VšZP by sa nemali vyhovárať, že pre obmedzený balík peňazí v zdravotníctve nie sú na zazmluvnenie Borov finančné zdroje. Že sa nemocnica otvorí tento rok, sa vopred vedelo. Štát zostal nepripravený. Ide predsa o liečbu pacientov, nech už to platí ktorákoľvek poisťovňa a vykonáva sa v ktorejkoľvek nemocnici. Nie je to chyba Michala Palkoviča, ale bývalého ministra Lengvarského a tých politikov, ktorí ho do funkcie nominovali – Jaroslava Naďa a Eduarda Hegera, obaja vtedy z OĽaNO.

O tom, že svoju prácu nezvládli, svedčí aj fakt, že z plánu obnovy nemá kto vystavať novú nemocnicu v Martine a na Rázsochách sa vôbec nepostaví. Spolu so šéfkou plánu obnovy Líviou Vašákovou, teraz vicepremiérkou, nám však mesiace tvrdili opak. Bratislava bude mať takto na Boroch aspoň jednu novú nemocnicu, tie ostatné sú v zúfalom stave.

Nie je to chyba Penty, tá len využíva, čo jej umožní štát a rozhádaní politici, ktorí neťahajú ani pri zdraví občanov za jeden povraz. Žiaľ na lepšie časy zatiaľ nesvitá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #VšZP #Rázsochy #Ministerstvo zdravotníctva SR #Nemocnica Bory