„Podnikaví“ rodičia

Ako sa to už často stáva, dobrá mienená myšlienka namiesto toho, aby len pomáhala, sa zneužíva. Tentoraz je to o to smutnejšie, že ide o malé deti.

07.06.2023 20:00
debata (13)

Nedostatok voľných miest v škôlkach kvári rodičov dlhodobo. Napriek úsiliu samospráv vyriešenie tohto problému ešte nejaký čas potrvá. Pellegriniho Hlas preto na jar prišiel s nápadom pomôcť rodičom, ktorých dieťa sa nedostane do materskej školy, finančným príspevkom. Od 30. mája je realitou.

Lenže niektorým „podnikavým“ rodičom svitla idea, že by bolo lepšie, keby im dieťa do materskej školy nevzali. Nielen preto, že ohŕňajú nad škôlkou nos a mylne si myslia, že svojej ratolesti pomôžu, keď ju „ubránia“ pred „zlým“ vplyvom kolektívu. No aj preto, že si môžu „vypomôcť“: ak totiž dieťa vo veku od troch do piatich rokov v spádovej škôlke odmietnu pre naplnenosť, rodič má nárok na príspevok 301 eur (od augusta sa zvyšuje na 345,20 eura), ak predtým nepoberal materské, alebo, ak áno, tak 412,60 eur (od augusta 473,30 eura). Oproti doterajším úbohým 60 eurám je to už zaujímavá suma. Aj ako prilepšenie na zaplatenie prípadných nemalých poplatkov v súkromnej škôlke.

Veľa mám doslova žiada riaditeľov, aby im vydali zamietavé stanovisko, i keď voľných miest je ešte dostatok. Alebo špekulujú: najprv požiadajú o ukončenie dochádzky a potom v júli opätovne žiadajú o zaradenie, no kapacity sú už plné a príspevok je vo vrecku.

Celý systém má aj iné vážne diery. Rodič s dieťaťom do troch rokov a s materským príspevkom nemá nárok na rodičovský pre staršie dieťa. Alebo ak dieťa dosiahne tretí rok počas školského roka a mama či otec musia podľa zákona naspäť do práce, na príspevok nedosiahnu ani dieťa neumiestenia v škôlke. Jasná diskriminácia.

Nuž morálny problém je v tom, že niektorí „podnikaví“ rodičia sa ani pri svojich deťoch neštítia toho, ako vybabrať so systémom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #materské školy #rodičia a deti