Tomanovej ukazovák

Víkendový priekupnícky nápad ministerky Tomanovej sa, našťastie, neujal. Aspoň zatiaľ... Podplácať ľudí z druhého piliera ich dôchodkovými úsporami - výmenou za prestup - by bolo možno účinné. Ale aj neúnosne drahé. Ministri, koaliční partneri a dokonca aj Smer - všetci tento chorý nápad odmietli.

Dag Daniš 10.03.2009 12:41
debata

Stalo sa to už v lete 2007. Vláda Tomanovú zastavila hneď na začiatku. Ak sa k tomu ministerka po dvoch rokoch nesmelo vracia, tak len preto, že je bezradná.

Druhý pilier je odvtedy otvorený už druhý raz. A bez toho, aby vláda dosiahla, čo chcela… Počet sporiteľov zostáva neúnosne veľký. Ak s tým vláda nič nespraví, skôr či neskôr sa zrúti buď dôchodkové sporenie, alebo Sociálna poisťovňa. Každoročne jej bude chýbať miliarda eur (30 miliárd korún!).

Tomanová má v jednej veci pravdu – počet sporiteľov treba osekať. DSS-ky budú kričať, niektoré to aj položí, ale je to v záujme sporiteľov. A udržania odvodového pomeru 9:9.

Hriechom Tomanovej nie je to, čo robí, ale to, čo nerobí. Ukazovať prstom na nezvestného Kaníka a bezmocne krčiť plecami – to je po troch rokoch silných rečí veľmi slabý „prínos“.

debata chyba