Národniari a eurofondy

Eurofondy, teda dane všetkých občanov členských krajín Európskej únie, sú bohatou studnicou peňazí, ktorými sa financujú mnohé projekty v rámci celého spoločenstva. Okrem všeobecne známych, ako je napríklad rozvoj chudobnejších regiónov, kultúra či vzdelávanie, patrí medzi ne aj zdravotníctvo.

13.05.2009 08:37
debata

Ministerstvo zodpovedné za tento rezort tak vypísalo projekt na modernizáciu malých neštátnych zdravotníckych zariadení v celkovej výške 6,64 milióna eur. Úspešní boli štyria uchádzači, medzi nimi aj spoločnosť, ktorá prevádzkuje polikliniku ŽILPO v Žiline. Spoločníkom v tejto firme a zároveň riaditeľom tohto zariadenia je poslanec Národnej rady za Slovenskú národnú stranu Štefan Zelník. Na tom by nebolo nič podivné, veď ide o lekára, tak vzdelaním, ako aj praxou. A ak „Zelníkova“ nemocnica splnila všetky podmienky, dotácia je zrejme namieste. Dostala z celého „koláča“ 1,645 milióna eur.

To všetko je na pozadí posledných škandálov Slovenskej národnej strany ako nástenka či teplý vzduch naozaj smiešna suma. Je takisto faktom, že nijaký zákon tejto krajiny nezakazuje poslancom parlamentu zároveň aj podnikať.

Štefan Zelník však navyše figuruje ako spoločník aj v ďalších troch firmách, pôsobiacich v rámci zdravotníctva, aj v jednej, ktorej hlavnou náplňou činnosti je predaj pneumatík. Naozaj, zákon mu to nezakazuje. Veď nielen poslaneckým chlebom je politik živý.

To, čo vyvoláva podozrenia, je však práve jeho stranícka príslušnosť. Po Janušekovi, Štefanovovi, Chrbetovi, agentúre SARIO a Slotovom majetkovom impériu, to môže byť ďalším „bičom“ na SNS. A zvlášť, ak ide o peniaze z eurofondov. Lebo zdá sa, že hoci je premiér Robert Fico schopný a ochotný pred verejnosťou obhajovať naozaj čokoľvek, len čo zaznejú kľúčové slová „eurofondy“, „EÚ“, „Európska komisia“ či „Brusel“, začne sa pomaly, ale isto obracať. A hasiť.

A tak, hoci je Zelníkova dotácia naozaj iba kvapkou v miliardovom mori pod kontrolou SNS, môže v hlave predsedu vlády skrsnúť ďalšia zámienka na útok voči Slotovi.

Bez ohľadu na to, že tieto peniaze budú možno naozaj použité na účel, na ktoré boli pridelené, na modernizáciu zdravotníckeho zariadenia, na skvalitnenie starostlivosti o pacienta, ide o straníka a poslanca vládnej koalície.

A nielen Zelník, a nielen koaliční poslanci by sa mali počas výkonu svojej ústavnej funkcie z priameho podnikania stiahnuť alebo vykonávať svoj mandát bez nároku na osobnú odmenu. Bol by to pekný krok k tej politickej kultúre, o ktorej občania už dlho od politikov počúvajú. Od všetkých do radu.

debata chyba