Eurovoľby 2009: Strany neprekvapili. Voliči áno

Eurovoľby dopadli na Slovensku celkom zaujímavo. Účasť bola primeraná. V porovnaní s "výkonom" strán možno až prekvapujúco vysoká. A výsledky... Výsledky sú tiež pozoruhodné.

Dag Daniš 08.06.2009 08:50
debata

Nezáživného Fronca voliči kopli do zadku (celkom zaslúžene). Prepadol sa aj ako líder kandidátky KDH, aj ako poslanec. Je mimo… Záborskú zas preferenčné hlasy zachránili. Tiež zaslúžene. V europarlamente patrila medzi najaktívnejšie poslankyne. Zle skončil aj volebný líder SNS Švantner. Vytlačil ho menej vulgárny Paška.

V Smere zas bodovala Beňová, ktorá poskočila z tretieho miesta na prvé, pred Zalu (aj keď… ťažko povedať prečo, Beňová je notorický absentér). Sila preferenčných hlasov voličov bola asi najväčším prekvapením eurovolieb. Hlavne v prípade KDH nemala rozhodujúce slovo strana, ale voliči. O niečo lepšie zorientovaní…

Pokiaľ ide o pomery síl, formálnym víťazom sú európski ľudovci – cez SDKÚ, KDH a SMK „získali“ v Európskom parlamente šesť poslancov. Socialisti ich budú mať zo Slovenska päť… Skutočným víťazom je však Ficov Smer. Vyhral s veľkým náskokom. A oproti minulým eurovoľbám sa posilní o dvoch poslancov. „Zisk“ pravicových ľudovcov je preto len formálny a relatívny. Reálne to bola strata. Padli z 9 poslancov na 6. A aj z tých šiestich sú dvaja skôr za Orbánovu „Karpatskú kotlinu“ ako za ľudovú frakciu. Sumár: Smer si pripísal zisky, pravica si odpisuje straty.

Na výsledkoch hlasovania je zaujímavé aj to, že takmer verne kopírujú parlamentné voľby z roku 2006. Akurát v menšom formáte (pri nižšej účasti). Výnimkou z pravidla je len Slotova SNS. Je o polovicu tenšia. Ostatné strany majú podobné percentá ako v roku 2006.

Eurovoľby teda potvrdili to, čo naznačili už prezidentské voľby: pomery síl medzi koalíciou a opozíciou sa za posledné roky veľmi nemenia. Ficov Smer je najsilnejší – ale len tak, ako to predviedol v parlamentných voľbách. 48-percentná podpora, vykazovaná agentúrami, je stále len virtuálna. Pomery síl na osi koalícia/opozícia sú asi 55 : 45 percentám. S miernymi odchýlkami. Potvrdili to parlamentné voľby 2006, potom prezidentské voľby a nakoniec aj eurovoľby. Navyše, po zarátaní prepadnutých, ale „životaschopných“ hlasov (Sulík, Palko) by boli pomery síl ešte tesnejšie ako pred troma rokmi… Alebo dokonca vyrovnané.

Jednoducho, strany v týchto voľbách veľmi neprekvapili. Na rozdiel od ich voličov. Ukázali sa ako podstatne náročnejší. Aj tí, ktorí prišli voliť – a vlastnoručne prepísali kandidátky. Aj tí, ktorí neprišli…

debata chyba