Ficov pružný postoj

Premiér Robert Fico verejne pripustil, že jeho koaličný partner, predseda SNS Ján Slota, sa v politike "nabalil". Vraj tak ako Smerom nenávidení Dzurinda a Mikloš.

06.07.2009 06:26
debata

Komediálne ladené vystúpenie predsedu vlády však otvára množstvo otázok a pochybností, ktoré až také veselé nie sú. Po prvé, Fico vyslovil všeobecné hodnotenie bez dôkazovej hodnoty, no na druhej strane až príliš závažné, aby sa dalo brať len ako žart, prerieknutie, bonmot… Inými slovami, ak pre svoje hodnotenie Fico nemá dôkazy (a dokonca ich žiada, tak ako v kauze emisie, od toľko kritizovaných a zaznávaných novinárov), potom ho radšej nemal vysloviť. Ak dôkazy alebo aspoň vážne indície má, potom je nepochopiteľné, že so Slotom ešte stále zostáva v koalícii.

Pravda (ak sa o nej v tomto prípade vôbec dá hovoriť) bude asi niekde uprostred. Premiér predsa musí tušiť to, čo väčšina verejnosti. Že Slotov životný štandard okázalo a cynicky prezentovaný na verejnosti nijako „nesedí“ s výškou jeho oficiálnych príjmov. Ak sa rozhodol Fico vysloviť-nevysloviť svoj názor na koaličného partnera, svedčí to asi o blížiacich sa voľbách a postupne sa rozbiehajúcej kampani, v ktorej brat nebude poznať brata. Po voľbách sa už karty môžu rozdávať celkom inak. A pre Smer bude kľúčová otázka, či bude (i vzhľadom na svoj vlastný volebný zisk) potrebovať Slotu do partie alebo nie.

Záporná odpoveď by bola pre Fica vyslobodením. Slota je stelesnením práve toho, čo chcel Fico v politike potláčať a popierať. Navyše SNS podkopáva kredit koalície v zahraničí. A je kameňom úrazu (presnejšie jedným z kameňov) slovensko-maďarských vzťahov. Nebyť tejto strany vo vláde, možno by sa Smeru podarilo diplomaticky uhrať prijatie jazykového zákona či vysvetliť šumy okolo zásahu proti maďarským fanúšikom… Možno by sa Fico predsa len stretol so svojím maďarským kolegom. A ak nie, potom by skôr dokázal presvedčiť, že chyba nie je na jeho strane.

Aby SNS nepoškodzovala aj obraz Smeru a jeho predsedu viac, ako je nevyhnutné, snaží sa Fico dávať najavo, akože nemá celkom zatvorené oči a že má Slotu „prečítaného“. Do roka a do dňa sa jeho pružné stanovisko môže vyvinúť takpovediac obojsmerne. Z politika, ktorý si rád zalieta a ktorý sa „nabalil“, sa môže stať neprijateľná osoba. Alebo prijateľný partner s tým, že na nejaké tie obvinenia sa zabudne. Vskutku principiálny postoj! Ako celá slovenská politika…

debata chyba