Dedičstvo alebo ako Mečiar rozmenil drobné

To, čo HZDS pôvodne zatĺkalo, nakoniec priznal sám Mečiar. Potvrdil, že dom oproti Elektre (s odhadovanou cenou 5 miliónov korún) kúpila jeho manželka. Údajne z dedičstva. Mečiar tým už druhý raz zatiahol manželku do vysvetľovania svojich pochybných majetkových pomerov.

Dag Daniš 24.07.2009 07:02
debata

Prvý raz to bolo v roku 2005, keď začal platiť majetkový zákon. Mečiar sa rýchlo rozhýbal a vyhlásil, že kauza Elektra je definitívne uzavretá – dlhy mala vyrovnať Margita Mečiarová „majetkovými právami“. Podľa denníka Sme stál za touto krkolomnou transakciou mladý Július Rezeš. V apríli 2005 od neho Mečiarová kúpila podiel vo firme Trend Tatry za milión korún. V júni 2005 tento podiel obratom previedla na zahraničnú firmu Petra Zieglera (ktorý Mečiarovcom požičal viac ako 40 miliónov korún na Elektru). Cena podielu už vtedy nebola milión, ale 60 miliónov korún! Čo kúpila v apríli za milión, to v júni predala (resp. previedla na Zieglera) za 60 miliónov…

Ak by išlo len o obchod (hoci len fingovaný), asi by vstúpil do dejín. Ako jeden z najvýnosnejších. Z milióna nespraví za tri mesiace 60 miliónov ani mafia. Tu však nešlo o obchod, ale o politiku. Pozadie firmy Trend Tatry, cez ktorú Mečiarová zarobila 60 miliónov, je vrcholne pochybné. Založili ju Ondrej Žemba (odsúdený za vydieranie), Július Rezeš, Milan Bališ (ochrankár rezešovcov) a Gabriel Vysaník (v roku 1998 člen Rezešovho volebného tímu HZDS).

Dve mená z toho neuveriteľného obchodu v roku 2007 vyskočili v pozemkovom škandále, ktorý takmer spôsobil pád vlády. Firme GVM (Bališ, Vysaník, Talčík) pozemkový fond prihral lukratívne tatranské pozemky. Za 13 miliónov korún, hoci ich hodnota bola miliardová. Bališ a Vysaník boli aj v spoločnosti Trend Tatry, vďaka ktorej Mečiarovci splatili dlhy za Elektru. A Talčík je zas spoločníkom firmy PH, ktorá v tom istom roku kúpila penzión pod Elektrou. Ten chcel pôvodne od Slotových známych v SAD Trenčín kúpiť Mečiar, predávajúci však trval na tom, aby do obchodu nevstupoval priamo, ale cez sprostredkova­teľskú firmu…

Inak, Mečiar má pri vysvetľovaní majetkových pomerov jedno veľké „šťastie“. V porovnaní s Elektrou sú všetky ďalšie prírastky – a dedičstvá – smiešne. Pýtať sa obchodníka, ktorý bez hanby z milióna vyčaroval 60 miliónov, kde vzal ďalších 5 miliónov na ďalší dom… To je vlastne urážka.

debata chyba