Odškodnenie: Fico opäť blúdi treťou cestou

Sľub vlády odškodniť klientov nebankových spoločností sa "naplnil" čudne. Minister financií na to peniaze nedá, lebo mu ich zožrala kríza. Premiér však opakuje, že záväzok vlády trvá. Uvidí sa, aké bude mať možnosti. Fico sa týmto guľatým postojom vrátil o sedem rokov dozadu. Do čias, keď mal Smer záhadný prívlastok "tretia cesta".

Dag Daniš 25.07.2009 06:16
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Otázka vysporiadania klientov nebankoviek má tri riešenia. Prvým – a najlepším – je priznať, že plošné odškodnenie zo štátneho rozpočtu je nereálne. Voči všetkým slušným ľuďom, ktorí prišli o celoživotné úspory, je to kruté a cynické. V konečnom dôsledku je to však spravodlivé a poctivé. Štát (daňoví poplatníci) nemôže odškodňovať každého, kto sa stal obeťou podvodu. Alebo zle investoval. Nemá na to ani peniaze, ani právo. Druhým – zlým – riešením je „čiastočné odškodnenie“. Pre štát je táto cesta veľmi riskantná. Priznať ľuďom, ktorí zle investovali, právny nárok na verejné odškodnenie by bol zhubný precedens. A zrejme aj protiústavný. Vláda nemôže skrachovaných (poškodených) ľudí deliť na dve kasty. Tých, ktorých jednorazovo odškodní, a potom tých, ktorých kopne do zadku… A nakoniec, tretím – a najhorším – „riešením“ je sľubovať ľuďom odškodnenie a nedať im ani euro. Teda verejne deklarovať, že vláda má záväzok odškodňovať ľudí, ale nevie ho splniť.

Jednoducho Ficova vláda sa zamotala do falošných sľubov. A ľudia do falošných nádejí.

Fico má pravdu len v tom, že za mamutie podvody Fruniho, Mojžiša, Gregu… nesie zodpovednosť aj štát. Tým, že proti podvodnému podnikaniu nezakročil (ako sa to stalo napríklad v Česku). Lenže… Vyvodzovať z tohto smutného poznania záver, že klientov nebankoviek treba odškodniť zo štátneho, je scestné. Za chyby a zlyhania štátu by sa mali zodpovedať konkrétni úradníci a politici, ktorí zanedbali svoje povinnosti. Nie daňoví poplatníci. Drvivá väčšina z nich predsa sprostým sľubom Fruniho neuverila. A tí, čo uverili, museli vedieť, že riskujú.

A ak sa spoliehali na to, že vláda to nakoniec nenechá „len tak“, potom sa prerátali. Nepohla s tým ani pravicová vláda, ani socialistická. A dokonca ani Ficova „tretia cesta“.

debata chyba