Viac ako baník

Slovensko prežíva tragédiu. Jednu z najväčších. Na otázku čo sa stalo s dvadsiatimi baníkmi a záchranármi, ktorých výbuch uväznil pod zemou, prišla tá najhoršia možná odpoveď.

11.08.2009 10:31
Čínski baníci Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohým sa pri tejto banskej tragédii vybavilo z minulosti známe krédo „ja som baník, kto je viac“. Pozostatok z čias, keď sa úspechy budovateľského nadšenia merali výkonnosťou ťažkého priemyslu a objemom vyťažených nerastných surovín. A kedy sa – to treba priznať – s povolaním baníka spájali rukolapné výhody vrátane nadštandardné­ho platu.

Profesia baníka totiž vždy bola nebezpečná, je a bude. Predovšetkým pre nepredvídateľné prírodné podmienky, ktoré v podzemí vládnu. Otázka je, ako sa k tomuto riziku stavia človek. Nielen samotný baník, zamestnanec, ale najmä jeho zamestnávateľ. Alebo politik, ktorý vydáva rozhodnutia.

Súčasná vláda dala jasne najavo, že podporuje zachovanie ťažby, kde sa dá. Pred necelými dvoma rokmi, keď premiér Fico vyfáral zo šachty v bani Handlová, oznámil: „Vláda, ktorej som predsedom, bude ťažbu hnedého uhlia na Slovensku dlhodobo podporovať, jeho zdroje sú do roku 2030. Za to od baní očakávame, že budú mať dobré hospodárske výsledky, ktoré im umožnia poskytnúť baníkom silné sociálne programy.“

S týmto odhodlaním však kontrastujú napríklad nejasné výsledky vyšetrovania predošlého banského nešťastia v Novákoch, keď pri závale v bani zahynuli štyria baníci. Potvrdilo sa, že jednou z príčin boli mimoriadne geologické podmienky – v ďalšom období sa vraj priesaky vôd či ílu neobjavovali. Zároveň však vyšlo najavo porušenie jedenástich bezpečnostných predpisov, za ktoré banská spoločnosť dostala najvyššiu možnú pokutu. Pozostalým po baníkoch dodnes ostal trpký pocit, že sa príčiny nešťastia nevyšetrili, vinníci neboli jasne pomenovaní. A že mŕtvi baníci mohli žiť.

Téma: Banské nešťastie v Handlovej

Urobilo sa predpisom zadosť aj tento raz? Je pravda, že plyn v bani unikal už dlhší čas? Že vedenie spoločnosti nejavilo dostatočný záujem o to, čo sa dialo „dolu“? Otázky, na ktoré musia prísť odpovede. Už len preto, lebo na ne majú nárok príbuzní obetí.

Ak je problém vo fungovaní systému, nenapravia to rýchle cesty politikov na miesto nešťastia, prejavy sústrasti či odškodné. Krédo „ja som baník, kto je viac“ sa dnes už neopiera o výhody, ktoré by ťažkú a riskantnú prácu baníkov ocenili. Viac ako baník (a pre úplnosť dodajme, že aj učiteľ, lekár, policajt, atď…) je dnes ekonomický a politický zisk.

debata chyba