Nesprávna dvojica na nesprávnom mieste

Stretnutie Fica a Bajnaiho malo od začiatku jednu principiálnu chybu. Bolo umelé. Vynútené. Európska únia a viaceré západné vlády neoficiálne upozornili aj Budapešť, aj Bratislavu, aby prestali otravovať vzduch a trucovať. A aby začali komunikovať.

Dag Daniš 10.09.2009 20:42
debata

Premiéri poslúchli. A… A nič. Fico a Bajnai môžu v tejto fáze riešiť len obal problému. Nie jadro. Ohnisko. To je mimo priameho dosahu jednej aj druhej vlády. Jadrom problému je Csákyho SMK. A postavenie maďarskej menšiny na Slovensku.

Kým bude strana menšinových Maďarov pobúrená a nervózna, dovtedy bude pobúrená a nervózna aj maďarská vláda. Bez ohľadu na to, že Csáky nemá pravdu… Výmysly a klamstvá o slovenskom jazykovom zákone nemajú pôvod v Budapešti. Maďarská vláda ich prevzala od SMK.

Jednoducho povedané: prímerie v tomto spore nemôžu vyhlásiť Fico s Bajnaiom. Bolo by umelé. A nepresvedčivé. Skutočné prímerie môžu vyhlásiť len Fico s Csákym. A tento scenár je do júna 2010 takmer nemožný… Csáky si nemôže priznať, že to s komentármi k jazykovému zákonu (učebniciam, útlaku, Karpatskej kotline…) hlúpo prehnal. Pretože bojuje o tvrdé jadro maďarských voličov s Bugárom. A Fico si zas nemôže priznať, že robí chybu, keď pri citlivých témach ignoruje postoje SMK. Pretože bojuje o voličov so Slotovou SNS.

Štvrtkové stretnutie premiérov bolo v nesprávnom zložení na nesprávnom mieste. Problém má ohnisko, aktérov aj riešenie na Slovensku, nie v Maďarsku. Dokonca aj hlavná téma bola pomýlená. Csákyho verzia jazykového zákona, ktorou SMK straší Dunajskú Stredu, Budapešť, Brusel a dokonca aj americký Kongres, neexistuje. Je vymyslená. Ako poplašná správa s politickou zápletkou…

Napriek tomu by slovenská vláda mohla pri jazykovom zákone – dočasne – ustúpiť. S prísľubom, že sporné pravidlá a vykonávacie normy prerokuje s maďarskými menšinovými stranami. Pripomienky OBSE ako „konečného arbitra“ sú v tomto spore druhoradé. A pre Slovensko nedôstojné – nie sme na tom tak zle, aby sme potrebovali zahraničných „mierových sprostredkova­teľov“…Postoj, ktorým sa na čas ustupuje z oprávnených nárokov, vyzerá škaredo, ale… Má pekné meno: veľkorysosť. A niekedy aj pekné účinky.

debata chyba