Prasacia politika

Slováci poslali Ukrajincom tisíce hygienických rúšok. Ako prevenciu pred šírením prasacej chrípky. Odborníci síce tvrdia, že majú skôr psychologickú ako preventívnu úlohu. Nuž čo, aj to je pomoc. Namiesto hygienických rúšok by však bolo dobré poslať niektorým ukrajinským politikom čosi na zavretie úst

02.11.2009 15:51
debata

Nech už totiž pochádzajú z ktorejkoľvek časti kontroverzného politického spektra, viac ako na boj s epidémiou „prasacej chrípky“, sa teraz sústreďujú na „prasaciu“ politiku. Vraj januárové prezidentské voľby treba odložiť pre všeobecnú karanténu. Je pravda, že predvolebné mítingy dostali stop na neurčito. Je to prevencia. Ibaže sotva možno dať do karantény postoj voličov, ktorí sú znechutení na jednej strane rastúcim politikárčením lídrov rôznych strán a na druhej strane poklesom životnej úrovne. Mnohí Ukrajinci dnes so smiechom cez slzy potvrdzujú, že upadajúca ekonomika síce už dosiahla dno, ale namiesto spätného chodu tam „primrzla“.

Najviac počuť tých politikov, ktorí strácajú alebo už stratili reálnu šancu uspieť v januárových voľbách. Podľa hesla čím horšie, tým lepšie, pokúšajú sa udržať pri živote akú-takú nádej. Aj preto rovné dva týždne trvalo, kým sa začalo otvorene hovoriť o vypuknutí epidémie. Iní, v snahe viezť sa na tragickej vlne epidémie, naháňajú politické body nezmyselnými výzvami. Ako to urobil Viktor Anuškevičus, jeden z lídrov epidémiou postihnutého Ivano-Frankovska. Vyzval obyvateľov, aby si sami doma na kolene šili hygienické rúška. Je skutočne načase takým politikom poslať niečo na zavretie úst. Aj v mene tých, čo dnes beznádejne, aspoň zatiaľ, stoja v radoch pred lekárňami.

debata chyba