Ficov november a január

Premiér Fico si vyslúžil kritiku za to, že si nevšimol nielen november 89, ale ani jeho dvadsiate výročie. A dokonca práve 16. novembra vycestoval na návštevu Moskvy rokovať o dodávkach plynu a ďalších otázkach so svojím ruským partnerom Putinom. Je to naozaj diskutabilné načasovanie vzhľadom na skutočnosť, že napríklad českí politici si bez ohľadu na svoje postoje k domácej politike alebo k Lisabonskej zmluve (prezident Klaus) pripomenuli tento historický medzník oveľa aktívnejšie.

18.11.2009 08:03
Fico, Putin
Premiér Robert Fico v predvečer 20. výročia Nežnej revolúcie odcestoval do Moskvy.
debata

Podobné úvahy by sa dali označiť za špekulácie, pokiaľ by Ficova návšteva Moskvy priniesla zásadné a hmatateľné výsledky. Predovšetkým v podobe aspoň akej-takej záruky, že sa nebude opakovať plynová kríza z januára tohto roku. Nič také si však Fico nepriniesol a ani priniesť nemohol. Pretrváva problém s nespoľahlivou Ukrajinou ako štátom, cez ktorý prechádzajú dodávky plynu smerujúce na Slovensko. A ktorý má stále problém s platobnou neschopnosťou. Rovnako však pretrváva aj snaha Ruska vťahovať do problému iné štáty a stavať ich do pozície rukojemníka. Potvrdzuje to aj Putinova výzva krajinám Európskej únie, aby Ukrajine požičali peniaze.

Za týchto okolností mohol Fico v Moskve akurát chlapsky pripomenúť, že Slovensko má s Gazpromom kontrakt na dodávku 6,5 miliardy kubíkov plynu ročne a chce, aby bol kontrakt „splnený do poslednej bodky“. A Putin na revanš rovnako otvorene vystríhal Fica, že problémy „môžu nastať“. Jediným posunom je teda včasná komunikácia – varovný signál, že sa Rusi chystajú zavrieť kohútik. To však vyplýva z Dohody o systéme včasného varovania, ktorú Rusko podpísalo s Európskou úniou.

Čo teda odpovedať, keď sa občania v januári pri studených radiátoroch a v nefungujúcich fabrikách budú pýtať, čo robil ich premiér v novembri? Okrem svojského spôsobu, akým si pripomenul výročie nežnej revolúcie, priniesol do Moskvy ďalšie ubezpečenie, že práve sem (S)smerujú jeho politické sympatie. A ako odpoveď na ne si zasa odniesol priateľské uistenie, že ak aj budú Slováci bez plynu opäť mrznúť, aspoň sa o tom včas dozvedia.

debata chyba