Súťaž bez ceny

Premiér Fico sa rozhodol vyhlásiť súťaž o najlepšie opatrenie v boji so zvyšujúcou sa nezamestnanosťou. Medzi šéfkou rezortu sociálnych vecí Tomanovou a "družstvom ministrov" v zložení Jahnátek, Štefanov a Chovan.

23.11.2009 11:55
debata

Tomanová chce splniť sľub odborárom a predĺžiť obdobie poberania dávky v nezamestnanosti a zároveň zmäkčiť podmienky na jej priznanie a obnoviť obdobu verejnoprospešných prác – drvivú väčšinu nákladov by znášal štát. Traja ministri predložili projekty na tvorbu nových pracovných miest. S narýchlo „zbúchanými“ číslami. Opatrenie, ktoré premiér vyhodnotí ako účinnejšie, finančne podporí.

Problém je len jediný – v rozpočte peňazí niet. To aspoň tvrdí rezort financií.

Logicky je síce vhodnejšie vytvoriť za štátne peniaze nové pracovné miesta, ako ich len minúť na pasívnu sociálnu pomoc. Ale len v prípade, ak by vôbec bolo odkiaľ zdroje vziať. Ak by už predtým neboli minuté na „veľkolepú“ obnovu Hradu, pridrahé mýto či pod cenu predané emisie. Napríklad.

Načo taká súťaž, keď jej organizátor síce môže zagratulovať víťazovi, no udeliť mu cenu nemá z čoho. A diváci sa môžu tešiť nanajvýš z dobrej hry, výsledku sa asi nedočkajú.

debata chyba