Druhé kolo problému

Voľby do vyšších územných celkov sú pre občanov rovnako atraktívne ako samotný názov týchto neprirodzených regionálnych útvarov. A akoby ešte nestačil nízky záujem voličov, je volebný akt rozdelený na dve časti.

25.11.2009 12:08
debata

Sobotňajšie druhé kolo sľubuje súboj dvojíc kandidátov o županské posty v štyroch krajoch, v ktorých ešte nezvíťazil Smer. Pretože v prvých štyroch krajoch už v prvom kole uspeli kandidáti s podporou Smeru v rozmanitých pestrofarebných koalíciách či s oficiálnou nálepkou nezávislého kandidáta. Otázka „kto z koho“ má predsa len aspoň trochu nádych napätia. Tým skôr, že ak si Ficov Smer zachová rovnaký ťah na bránu, môžu jeho figúrky pokojne obsadiť všetkých osem políčok na slovenskej šachovnici. Alebo prinajmenšom sedem, keďže v Bratislave šance prajú skôr pravicovému Frešovi ako Bajanovi, ktorý navyše musí čeliť podozreniam v súvislosti s predajom pozemkov. Takýto výsledok, samozrejme, môže len pridať na sebavedomí najsilnejšej slovenskej politickej strane.

Účelom župných volieb však zrejme nie je odhadovať šance politických strán pred parlamentnými voľbami, ale obsadiť krajské samosprávy schopnými ľuďmi. To predpokladá, že samosprávni funkcionári nebudú hračkami v rukách politických strán a predovšetkým sponzorov a podnikateľských lobistických skupín, ktoré majú aj na úrovni krajov silné záujmy. Skutočnosť sa zásadne odlišuje od takéhoto zbožného voličského želania najmä z dvoch príčin. Pre nevyhovujúcu legislatívu, ako aj pre nízky záujem a slabú informovanosť voličov, o čom vlastne krajskí politici rozhodujú.

Riešeniu prvého problému by mohol pomôcť návrh zákona poslanca Slafkovského, ktorý sprísňuje pravidlá pre financovanie volebných kampaní v prípade volieb do miestnych i krajských samospráv. Zavádza francúzsky model, ktorého podstatou sú práve prehľadné a verejnosťou kontrolované volebné účty všetkých kandidátov.

Ten druhý problém majú v rukách voliči a už v sobotu majú možnosť prejaviť svoj postoj k nemu.

debata chyba