Obama chce vyhrať

Ani raz nepoužil vo svojej reči slovo víťazstvo. Americký prezident Barack Obama si však už na výhru zamiesil. Len nie je jasné, či na tú v Afganistane alebo v prezidentských voľbách v roku 2012.

03.12.2009 08:24
debata

Obamov plán v krátkosti znie: Amerika pošle do Afganistanu viac vojakov, ale pridať sa musia aj ostatní a dôležité sú civilné projekty. Budúcnosť Afganistanu je však aj tak najmä v rukách Afgancov, preto sa od júla 2011 budeme sťahovať domov.

Samozrejme, plány na stiahnutie jednotiek sa môžu aj meniť. Lenže Obama už použil vetu o odchode. Má slušnú šancu, že ju bude môcť naplniť. S týmto množstvom vojakov, azda s nejakými dohodami s umiernenými členmi Talibanu a tlakom na lepší výkon afganskej vlády sa bezpečnostná situácia v krajine môže skutočne zlepšiť. Nebude to asi stačiť na vyhlásenie víťazstva, o ňom však Obama ani nehovoril.

Bude to však dosť na tvrdenie, že úspech sa dostavil. To bude zase prijateľný dôvod na odchod. Veď už v roku 2012 čaká Obamu znovu boj o Biely dom. Prezident, ktorý priviedol svojich vojakov domov, je pravdepodobne opäť zvolený prezident. A hádam sa to aj v tom Afganistane nejako utrasie.

debata chyba