Klimatická bezradnosť

Klimatická konferencia v Kodani bude prelomová, pokiaľ ide o množstvo účastníkov či zastúpených krajín. Nemusí však byť prelomová z pohľadu dosiahnutých výsledkov.

07.12.2009 00:00
debata

Existuje pritom dostatočný dôvod, aby diskusia o klimatických zmenách nevzbudzovala dojem impotentnosti. Tým dôvodom je verejná mienka.

Hrozbou je totiž nielen globálne otepľovanie, ale aj predsudky brániace postaviť sa k problému zodpovedne. Mnohé fakty pritom nedovoľujú podceňovať nebezpečenstvo. Nejde len o topenie ľadovcov či vzostup hladiny oceánov o zdanlivo zanedbateľných 5 centimetrov za posledných 15 rokov. Priemerná teplota roku 2003 v strednej Európe bola taká vysoká, že sa jej nepribližuje ani jeden rok v histórii meraní. Takmer každý rok sa končí s označením „teplotne nadnormálny“. Už nie je čas diskutovať o tom, či je zem guľatá, alebo má tvar plochej dosky. Takisto ako sa už nediskutuje, či fajčenie škodí zdraviu…

Odborné argumenty varujú pred klimatickými zmenami vyvolanými ľudskou činnosťou. Ekonomické záujmy majú opačný smer. Tým skôr ľudia, ktorí si uvedomujú závažnosť problému, nemôžu prejaviť bezradnosť.

debata chyba