Rekonštrukcia budovateľských hesiel

Budova ministerstva hospodárstva by sa mala obliecť do nového šatu. Súdiac podľa ceny, by malo ísť o remeselnú špičku medzi fasádami. Rezort chcel pravdepodobne aj ušetriť, a tak do rekonštrukcie nezaradil zateplenie budovy. Hoci ide o inštitúciu, ktorá by mala byť príkladom energetickej efektivity. (A aby mal čitateľ predstavu, ide o klasickú sklobetónovú administratívnu budovu staršieho typu.)

19.12.2009 06:02
debata

Budova ministerstva hospodárstva by sa mala obliecť do nového šatu. Súdiac podľa ceny, by malo ísť o remeselnú špičku medzi fasádami. Rezort chcel pravdepodobne aj ušetriť, a tak do rekonštrukcie nezaradil zateplenie budovy. Hoci ide o inštitúciu, ktorá by mala byť príkladom energetickej efektivity. (A aby mal čitateľ predstavu, ide o klasickú sklobetónovú administratívnu budovu staršieho typu.)

Je však pravda, že pôvodná omietka už bola v havarijnom stave, ohrozovala majetok i zdravie občanov a ministerstvo muselo konať v „núdzi“. Vtedy nehodno hľadieť na peniaze – a koniec koncov v núdzi poznáš priateľa.

Panovanie súčasnej vlády zrejme vojde do dejín ako obdobie nebývalého rozmachu stavebných aktivít s finančnou účasťou štátu – teda všetkých daňovníkov.

Okrem nespočetných kilometrov diaľnic či športovísk možno, v rámci témy, spomenúť aj obnovu Bratislavského hradu. Hoci sa minister financií vyjadril, že pre hospodársku situáciu sa na tento investičný projekt pravdepodobne v roku 2010 peniaze nevyčlenia, vyššie postavení vládni činitelia sa s týmto jeho názorom nestotožnili a „vrazia“ do Hradu ešte 15 miliónov eur.

Otázka, či štátne zákazky dostanú firmy vládnym stranám blízke alebo vzdialené, je bezpredmetná. Zodpovedná vláda by totiž určite nevyberala ponuky predražené či pre štátny rozpočet nevýhodné. A nehazardovala by takýmto spôsobom s vysokou voličskou podporou, ktorú stále má.

A držala by sa hesla, pod ktorým vládne. Sociálne a národne. Lebo je sociálne dávať prácu stavebným robotníkom, ale nie myslieť si, že „premrštenou“ cenou za dodávku stavebných prác dostanú radoví robotníci vyššiu mzdu. A nakoniec aj oni sami z odvedených daní prispejú. A je národné obhajovať záujmy Slovenskej republiky doma i na medzinárodnom poli a dbať na starostlivosť o kultúrne pamiatky, no tiež je národné zodpovedne narábať s peniazmi každého príslušníka slovenského národa a všetkých občanov – so štátnym rozpočtom.

debata chyba