Dobré mýto, zlé mýto

Minister Vážny ustúpil. Sčasti. Prijal požiadavky Česmadu na prehodnotenie označovania spoplatnených úsekov.

09.01.2010 06:03
debata

Premiér Fico stále trvá na svojom stanovisku, že s protestujúcimi z Únie autodopravcov Slovenska sa stretne len vtedy, keď prestanú protestovať. Tí však, naopak, neplánujú ustúpiť.

Verejné protesty, blokády, štrajky, sú udalosťami, ktoré slovenský občan v drvivej väčšine vída iba v správach zo zahraničia. Pri náture slovenského ľudu, na ktorom môžu mocipáni hoci aj „drevo rúbať“ a ani „necekne“, je verejné vyjadrovanie akéhokoľvek protestu skôr výnimkou. A ak sa už dáka hŕstka odvážlivcov či dáky jednotlivec nájdu, sú označení za platených agentov. Ako nebohý dôchodca Ťažiar.

Okrem iného dopravcovia žiadajú premiéra o úpravu cestnej dane či zníženie spotrebnej dane na pohonné hmoty. A hoci je pravda, že jeho vláda daň ani raz nezvyšovala, v kampani (v roku 2006), ešte ako opozičník, sa zaprisahával, že ju zníži.

V krajine, kde je zvykom mlčky znášať rany osudu a vrchnosti, musí mať niekto naozaj vážny dôvod na to, aby vyšiel do ulíc. A premiér v úlohe ochrancu ľudí by sa im mal venovať. Buď im vysvetliť, že sa veci majú inak, alebo prijať ich požiadavky.

Ale nie mlčať.

debata chyba